Suomi sitoutui pölyttäjien pelastamiseen

7.12.2016

Suomi lähti mukaan pölyttäjien elinoloja turvaavaan sitoumukseen. Kuvassa kimalainen, joka on tärkeä Suomen luonnon pölyttäjä.
Suomi lähti mukaan pölyttäjien elinoloja turvaavaan sitoumukseen. Kuvassa kimalainen, joka on tärkeä Suomen luonnon pölyttäjä.

Suomi lähtee mukaan pölyttäjien ja niiden elinympäristöjäen turvaamista koskevaan sitoutumukseen. Sitoumus tehtiin Cancunissa biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa (COP 13) lauantaina 3. joulukuuta.  Pölyttäjien lisäksi Suomi osallistui myös merten muoviroskan vähentämisen sitoumukseen.

Maat sitoutuivat tiivistämään yhteistyötä pölyttäjien ja niiden elinympäristöjen suojelemiseksi.

Pölyttäjien hyvinvointia uhkaavat etenkin maankäytön muutokset, torjunta-aineiden käyttö, ympäristön saastuminen, haitalliset vieraslajit, taudinaiheuttajat ja ilmastonmuutos. Kasveja pölyttävistä eläinlajeista yhä useampi on ajautumassa kohti sukupuuttoa.

Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n mukaan pölyttäjien häviäminen on uhka miljoonien ihmisten toimeentulolle ja miljardien eurojen arvoiselle ruoan tuotannolle. Peräti kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana eläinpölytyksestä riippuvaisten viljelykasvien tuotanto on kasvanut huikeat 300 prosenttia.

Sitoumuksista päättivät Cancuniin kokoontuneet ministerit. Suomea kokouksessa edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Otimme Cancunissa konkreettisia askeleita luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Meidän jokaisen vastuulla on tehostaa niin omia kuin yhteisiä toimiamme, jotta luonnon köyhtyminen saadaan pysäytettyä vuoteen 2020 mennessä”, ministeri Tiilikainen painottaa.

Lähde: Suomen Ympäristöministeriön tiedote 3.12.2016

 

.