Raimo Tervola tuotti jälleen Suomen parasta hunajaa

19.11.2016

Vuoden paras hunaja valittiin 67 hienon hunajan joukosta.
Vuoden paras hunaja valittiin 67 hienon hunajan joukosta.

Suomen Parhaaksi Hunajaksi 2016 valittiin oululaisen Raimo Tervolan puolukkahunaja Muhoksen Suokylästä. Hienoja ja monipuolisia hunajia tuli kilpailuun koko maasta.

Suomen Paras Hunaja 2016 -tittelistä kisattiin lauantaina Oulussa neljässä sarjassa. Sarjat olivat: kiteytetty hunaja, juokseva hunaja, yksikukkahunaja sekä aluehunaja. Yhteensä Suomen Paras Hunaja -kilpailuun osallistui 66 erilaista hunajaa.  Esiraati valitsi loppukilpailuun jokaisesta sarjasta viisi parasta. Niistä Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML ry) Sadonkorjuuseminaarin yleisö äänesti suosikkinsa.

Kokonaiskilpailun voiton vei Raimo Tervola puolukkahunajallaan. Sarjoista kiteytetyn voitti Risto Pykälämäki Saarijärveltä ja juoksevan Jaanika Blomster. Raimo Tervola voitti sekä yksikukkahunajan että aluehunajasarjan. Lisäksi lauantaina kilpailtiin myös SML:n paikallisyhdistysten parhaasta hunajista. Paikalliskisan voiton vei Uudenmaan mehiläistarhaajat. Hunajan tuotti Olli ja Paula Kiuru.

Tervolalla on ollut voittoisa hunajaura. Hän voitti parhaan hunajan tittelin myös vuonna 2014.

Hunajasato jäi tänä vuonna reilusti normaalia pienemmäksi, alle puoleen normaalista. Huono hunajavuosi varmasti näkyi osallistujien määrässä, arvioi liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen. Parhaimpina vuosina hunajia on ollut kilpailussa yli 120. Silti kilpailu on tänäkin vuonna tärkeä tarhaajille ja tuo intoa hunajan laadun kehittämiseen. ”Yllätyin iloisesti hunajien monipuolisuudesta tänä vuonna. Mukana oli esimerkiksi hilla-, kanerva- ja mesikastehunajia.”

Myös esiraadissa ollut Stanislav Jas iloitsi monipuolisesta valikoimasta. ”Kilpailussa pärjänneet olivat eri puolilta Suomea. Tästä näkee, että Suomi voi tarjota minä vuonna tahansa erilaisia ja hienoja hunajia.”

Kilpailuhunajien laatu oli huonoon hunajakesään suhteutettuna hyvä. ”Ja ennen kaikkea kisassa oli hyvä henki. Kilpailu toi positiivisuutta tarhaajiin huonona hunajavuonna. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoden SML:n 100-vuotisjuhlavuoteen”, Vartiainen iloitsee.

Lisätietoja:

Raimo Tervola, Vuoden paras hunaja -kilpailun voittaja 2016, puh. 050 556 4394

Heikki Vartiainen, toiminnanjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen@hunaja.net

Tuula Lehtonen, tiedottaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, puh. 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net