Karhuvahingot kiihtyneet - valmistele karhuaidat kevättä varten jo syksyllä

10.10.2016

Vuoden 2016 karhuvahingot mehiläistarhoilla. Sinisellä merkityt ovat tapahtuneet sähköaidasta huolimatta.
Vuoden 2016 karhuvahingot mehiläistarhoilla. Sinisellä merkityt ovat tapahtuneet sähköaidasta huolimatta.

Karhuvahingot ovat kiihtyneet syys-lokakuun vaihteessa. Karhuvahinkotapauksia on ilmoitettu SML:lle tämän vuoden aikana 75 kappaletta (10.10.2016) ja rikottuja pesiä on ilmoitettu yhteensä lähes 200. Kaikki karhuvahingot eivät tule SML:n tietoon, joten todellinen määrä on tätä suurempi.

Karhujen aiheuttamien mehiläistuhojen vuoksi on myös jouduttu hakemaan poikkeuslupia.

SML muistuttaa tarhaajia ilmoittamaan kaikista karhuvahingoista maaseutuasiamiehelle, paikalliselle petovastaavalle sekä SML:n toimistoon tai mehiläishoidon neuvojalle. Ilmoita vahingoista myös poliisille hätäkeskuksen kautta.

Aitatolpat jo syksyllä

Jos suunnittelet karhuaitojen asentamista tietyille tarhoille ensi kevättä ajatellen, SML suosittelee sähköaitojen tolppien asentamista jo syksyllä. Tämä nopeuttaa kevään aitaustöitä. Keväällä maa saattaa olla pitkään roudassa, jolloin aitatolppien iskeminen maahan ei onnistu. Sähkölangat voi asentaa keväällä, ellei aitaa halua heti käyttöön.

Karhuvahinkojen estämiseksi on varattu varoja, joiden ansiosta mehiläistarhaajat saavat karhuaitapaketteja riskialuille. Kannattaa kysyä karhuaitapakettien saatavuutta sekä aitapakettien huollosta niitä toimittavalta Farmcompilta.

Voit tutustua aitausohjeisiin täältä. Huom. katso tarkennettuja sähköaidan asennusohjeita etenkin jos käytät sekä kuivaparistoa, että akkua ja sinulla on sähköpaimen malli 907S käytössäsi.

 

Seuraa mehiläispesillä tapahtuneita karhuvahinkoja täältä.