Hunajan hintakysely: 450 gramman purkin hinta keskimäärin 6,26 euroa

7.10.2016

Kahden heikon satovuoden jälkeen moni pientuottaja on jo myynyt koko hunajasatonsa tai myy sen jouluun mennessä. Kuva vuoden 2015 Hunajahulinoilta Akaasta.
Kahden heikon satovuoden jälkeen moni pientuottaja on jo myynyt koko hunajasatonsa tai myy sen jouluun mennessä. Kuva vuoden 2015 Hunajahulinoilta Akaasta.

Tarhaajat myyvät 450 gramman hunajapurkkia yleensä 6–6,5 eurolla. Keskiarvohinta hunajaa suoraan kuluttajille myytäessä on 6,26 euroa eli 13,92 euroa kilolta. Hintahaitari on kuitenkin laaja: toinen pyytää viisi euroa, toinen kympin. Tulokset selviävät SML:n hunajan hintaa kartoittaneesta nettikyselystä.

Tarhaajien pyytämä hinta hunajapurkeista on viime vuosina noussut. Tänä vuonna hinnan nostamiseen on ollut erityisen paljon paineita, sillä monien hunajasato jäi huonoksi jo toista vuotta peräjälkeen. 450 gramman purkista pyydetty hinta onkin nyt korkeampi kuin vuotta aiemmin, jolloin keskiarvohinta oli 6,10 euroa. 450 gramman purkkia käytti yli kaksi kolmasosaa vastaajista.

”Olisin halunnut nostaa hintoja, mutta pidin hinnat samana kuin viime vuonna (500g lasipurkki 8€ ja muovipurkki 450g 6,50€). Kiersin elokuussa markkinoita ja kaikilla tuottajilla 450 g purkin hinta 6 €, 10 prk 5-5,50€/prk. Tuttuja kun ovat, kyselin hintaperusteita ja jokainen koki, että ei missään nimessä voisi myydä kalliimmalla. En nyt sitten viitsinyt hintoja nostaa, kun samalla alueella toimitaan. Taidan jatkossa myydä vain Helsinki-Espoo-alueelle, sillä siellä ei nurista hinnoista ja mielellään maksetaan laadusta.”
(Uusimaa, 21–50 pesää)

Myös 500 gramman pakkauksen hinta on vuodessa noussut. 500 gramman purkkia myydään nyt keskimäärin 7,58 euron hinnalla. 500 gramman pakkaukset ovat yleensä lasia eli pakkaukset ovat kalliimpia kuin 450 gramman muovipurkit. Tämä selittää myös kalliimpaa kilohintaa. 500 gramman pakkausta käytti noin kolmasosa vastaajista.

”Yksikään asiakas ei pitänyt kalliina. Varmaan ne jotka pitivät, eivät sitten ostaneet. Kaikki mitä halusin myydä, on jo myyty.” (8 e/500g:n lasipurkki, Kymi, 1–10 pesää)

Kauppoihin myi purkitettua hunajaa noin joka viides tarhaaja. Tämän hunajan kilohinnan keskiarvo oli vastauksissa 9,37 euroa (ALV 0 %), ja hintahaitari oli 6–12 euroa.

Irtohunajaa asiakkaiden omiin astioihin myi noin kolmasosa vastaajista, ja kilohinnan keskiarvo oli 10,36 euroa.

Lisäksi vastaajat listasivat monia eri pakkauskokoja ja hintoja. Esimerkiksi 350 gramman puristepakkausta käytti useampi tarhaaja, ja hinta pyöri noin seitsemän euron tienoilla. Myös kennohunaja sai muutamia mainintoja.

Harvalla on hunajaa myytäväksi ensi vuoden puolelle

Kaksi peräkkäistä heikkoa satovuotta näkyi myös hunajan varastointitilanteessa. Yli kolmasosalla kyselyyn vastanneista ei ollut lainkaan viimevuotista hunajaa varastossa uuden satokauden alkaessa.

 Avoimien vastausten perusteella moni etenkin pienistä tarhaajista oli jo syyskuussa myynyt koko sadon tai valtaosan siitä. Isommatkin kommentoivat, että hunajasato myydään nopeasti loppuun.

”Hinta tulee nousemaan vielä. Itse nostimme tukkuhintoja noin 15 %. Sato jäi alle puoleen normaalista. Hunajaa menisi paljon enemmän kuin on myydä. Joudumme valikoimaan, kenelle myymme.” (yli sata pesää, 7 e/450 g)

”Pitäisi nostaa hintaa, mutta hirvittää jo itseäkin.... Sato yhtä huono kuin viime vuonna, mutta vuosi sitten varastossa oli satoon nähden kaksinkertainen määrä toissavuotista hunajaa. Kesällä loppui hunaja ja tämä sato loppuu siis väistämättä kesken.” (21- 50 pesää, Oulu, 9 e/450 g)

 

Hinnoittelu on toisille helppoa, toisille vaikeaa

Avoimissa kommenteissa nostettiin jälleen esiin hinnoittelun monet puolet. Toiset kokevat monien tarhaajien myyvän hunajansa liian halvalla ja näin polkevan hintatasoa. Toiset taas toteavat, että eivät tavoittele suuria summia, vaan haluavat saada hunajan nopeasti myytyä. Osa on valmis panostamaan purkkeihin, tuotteistamiseen ja myyntityöhön, joiden avulla myös hintaa voi nostaa perustellusti korkeammaksi kuin kaupan hyllyssä olevilla perushunajapurkeilla. Toisille tärkeintä on koko prosessin vaivattomuus. 

Useimpien mielestä hunaja käy varsin hyvin kaupaksi, mutta joukossa oli myös näkemyksiä siitä, että myyminen ei ole kovin helppoa. Tähän tietysti vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi se, että jollakin pientarhaajalla on laaja tuttavaverkosto, joka helposti ostaa koko sadon. Toiselta taas kontaktit puuttuvat.  

Oikean hinnan asettaminen vaivaa erityisesti aloittelijoita. Osa ei tohdi laittaa purkilleen korkeaa hintaa, koska kokee, ettei vielä hallitse hunajantuotantoa niin hyvin, ja hinnoitteluun on ylipäätään vaikea saada vinkkejä. Hinnan korottaminen myöhemmin on kuitenkin vaikeaa. 

 

 

Kyselyn taustat:

SML teki hunajan hintakyselyn nettisivuillaan syyskuussa. Siihen vastasi 153 mehiläishoitajaa. Valtaosa vastanneista oli pientarhaajia: alle 21 pesän tarhaajia oli vastanneista 113.  21 – 50 pesää oli 25 tarhaajalla, 51–100 pesää yhdellätoista ja yli sadan pesän tarhaajia oli neljä.

Tarhaajien asuinkuntaa kysyttiin vanhan lääninjaon mukaisesti. Eniten eli 37 vastaajaa oli Uudeltamaalta, 26 Hämeestä, 19 Oulusta sekä Turusta ja Porista. Muilta alueilta oli alle 15 vastaajaa. Viisi vastanneista oli luomutarhaajia.

Lue netistä aiempien hintakyselyiden tuloksia.

Alla lisää kyselyyn jätettyjä avoimia kommentteja:



”Vaikea myydä kuluttajille kalliimmaalla kuin esim. lähialueen kaupat myyvät. Asiakkaat saavat niistä vihreän kortin bonukset kaupan päällisiksi. Joukossa on myös lähialueitten hunajaa.  Ne, jotka ovat meidän hunajaa ostaneet, eivät ole hintaa moittineet, mutta tiedän monia lähipiiristä, joille hinta on suuri osatekijä.
Sato jäi todella pieneksi jatkuvien sateitten takia. Pohjanmaalla tuntui satavan ainakin joka toinen päivä. Harmittaa kun ensimmäisen kausi menossa mehiläistarhaajana. Tämä vähäinenkin hunaja tehnyt hyvin kauppansa ja monet ovat kehuneet hunajan makua erittäin hyväksi.”
(Vaasa, 1–10 pesää, 6,50 e/450 g)

”Suoramyynnissä kuluttajille esim. rekot jne. on valtava potentiaali. Valitettavasti monet mehiläistarhaajat eivät arvosta omaa tuotettaan ja mieti työmäärää, joka pesienhoitoon, hunajankäsittelyyn ja myyntiin käytetään. Torilla pienentarhaajan kulut ovat paljon suuremmat, kuin tukkumyyjillä ja kauppaketjuilla. Omaa hintaa ei pitäisi verrata kaupan hyllyhintoihin, kuluttajatkaan eivät tee niin. Kuluttajat haluavat puhtaita Suomalaisia elintarvikkeita suoraan tutulta tuottajalta, hinta ei ole merkitävä tekijä. Sama trendi on nähtävillä muussakin maataloustuote myynnissä, kuten lihatuotanto ja kananmunatuotanto.
Kysyntää olisi huomattavasti enemmän, kuin satoa tulee. Pesien keskituotto oli todella heikko, 10 kiloa. Taukoamaton vesisade, kolme viikkoa juhannuksesta ja koleat säät estivät meden nousun kukkiin. Rypsiä ja apilaa olisi ollut reilusti tarjolla.”
(Uusimaa, 11–20 pesää, 9e / 500 g)

” Pientarhaajat eivät osaa tai ymmärrä markkinointia eikä myyntiä. Se että pitää lähiystävänsä ja sukunsa hunajassa ei pitäisi olla mikään este kunnolliselle hinnalle. Nyt on havaittavissa yllätyksekseni, että joillakin piipertäjille hunaja on riesa, koska haluaisivat vain hoitaa mehiläisiä. se on vaarallinen suuntaus johon tulisi kiinnittää huomiota.” (Kymi, 21–50 pesää, 10 e/450 g)

”Pohjoisen Suomen perushunajan hinta on ylittämässä rajan 20€/kg. Huono sato. Kaikki menee, pitänee pienentää purkkikokoa. Kohta myydään ei oota.” (Oulu, 11–20 pesää, 7 e/ 350 g ja lajihunaja 12 e/250 g)

 

”Meinasin korottaa hintaa, kun hunajaa tuli niin vähän, mutta myin koko sadon kanta-asiakkaille ja pidin hinnan viime vuoden tasolla. Kilohinta on toki minulla jo ennestään keskimääräistä korkeampi. Hunajaa tuli hiukan yli 6 kg / talvehtinut pesä. Sato oli siis katastrofaalinen. Kysyntää on paljon enemmän kuin olen 2015 ja 2016 pystynyt tuottamaan ja olen myynyt koko sadon molempina vuosina lokakuun alkuun mennessä.” (Uusimaa, 1–10 pesää, 6 e / 350 g)

”Vaikea ala on hinnoittelu. Sain 36 kg/tuotantopesä, suht tyytyväinen satoon, kun kollegat puhuvat 20 kilosta. Olen saanut kontakteja, koska minulla on, mitä muilta puuttuu. Uusia kanavia kuitenkin tarvitsen. REKO antaa jotain, mutta kova työ on siinäkin.” (Uusimaa, 50 – 100 pesää, luomu, 7 e/450 g)

”Helppo hinnoitella, talvella jo mietitään millä myydään ja miten missäkin. Yleensä kukaan ei valita hinnasta päinvastoin yksi vakioasiakas maksaa aina enemmän kuin pyydän. Todella surkea kesä! Vielä huonompi sato kuin v.-15. Kysyntää olisi mutta kun ei ole niin ei.” (Pohjois-Karjala, 11–20 pesää, 6 e / 450 g)

”Hankala vuosi hinnoitella. Vähän tarjontaa mutta pientuottajana minulla on vakioasiakaskunta, jolloin kohtuullinen ja ennustettava hinta on merkittävä tekijä pitkässä juoksussa. Pidin viime vuoden hinnat.
Menee harrastuksen piikkiin, valitettavasti. Kesä 2014 - 65 kiloa / pesä, kesä 2015 - 50 kiloa / pesä, kesä 2016 - 16 kiloa / pesä. Siis surkea. Kysyntä on pysynyt kyllä hyvänä, lähihunaja myy.
Tarvitsemme enemmän vielä sekä mainontaa, että edunvalvontaa. Ihmiset eivät erota aina kimalaista, ampiaista ja mehiläistä toisistaan. Kaupungistuminen vaivaa.” (Uusimaa, 50–100 pesää, 8 e / 500 g)

”Pidin hunajan hinnan kurjasta satotilanteesta huolimatta ennallaan, 6,50€/450g, monen vakiostajan mielestä liian halpa. Sato vielä heikompi kuin edelliskesänä. 7 yhdyskuntaa joista 4 tuotti yht. 70kg. Edelliskesänä ostetut kotimaiset emot osoittautuivat heikoiksi munijoiksi, joista myyjät, 2kpl, tosin varoittivat, koska säät olivat pariutumiselle niin arvaamattomat. hunajalla olisi ollut moninkertainen kysyntä, mutta vähäiset hunajat möin silleen, että vakiasiakkaat kukin saivat edes hieman maistiaisia.” (Oulu, 1–10 pesää)

”Aloittelevana tarhaajana olisi mukava saada jotakin ohjeistusta hinnoitteluun. Liian halvalla ei saa myydä, siitä tulee moitteita ja sitten kun kysyy, että mikä olisi sopiva hinta niin sitä ei voida ilmoittaa. Tosi vaikeaa. Sain kahdesta pesästä hunajaa puolet viime vuotisesta määrästä.
Hunajan kysyntä on tosi heikkoa. 'Kaikki' ovat tavallaan innoissaan, että minulla on mehiläisiä ja hunajaa saisi ostaa. Silti menevät ostamaan marketista edullisempaa hunajaa. Lisäksi pienillä paikkakunnilla vaikuttaa kateus – ei viitsi ostaa tutulta, koska tuttu tarhaaja saattaa vaikka päästä rikastumaan :-)” (Turku ja Pori, 1–10 pesää, 6,5 e / 450 g)’

”Hunajan hinta on ollut asiakkaiden mielestä asiallinen. Keskituotto 35 kg/pesä.

Vakinaiset asiakkaat ostivat edelleen. Markkinoilla hunaja on mennyt kaupaksi viime vuotta paremmin ja ihmiset ovat ostaneet 10 prk laatikonkin mukaan.” (Turku ja Pori, 11 – 20 pesää, 5,50 e/450 g)

”Hinta voisi olla parempikin, mutta pientuottajan hunaja saattaa jäädä hyllyyn tai eivät ota sitä edes myyntiin, koska isot pakkaamot ovat pudottanut kilpailun takia hinnan alas. Hunajasato oli keskimääräistä huonompi. Kysyntä on hyvää.” (Kuopio, 50–100 pesää, 6 e/450 g)

”Kaikkien suomalaisten tulisi purkkeihin pakatun hunajan hinta nostaa vähintäin 16 euroon/kg.  Minä myyn hunajan 16,66 euroa/kg. Kaikki menee kaupaksi itsepalveluperiaatteella toimivasta hunajakioskista päivisin ja kesäöisin. Kesällä 2016 hunajasato jäi heikoksi.  Kevät hunajaa pajusta, mustikasta, puolukasta ja vadelmasta tuli juhannukseen asti.  Linkosin 7. heinäkuuta keväthunajan 29 kg/pesä.  Sen jälkeen luonto pani hunajahanat kiinni.  Horsma tai muutkaan kasvit eivät antaneet yhtään lingottavaa tänä vuonna.” (Kuopio, 1–10 pesää, 7,5 e/450 g)

 

” Käsissä on ensimmäinen hunajasatoni. Hieman vajaa 10 kg /pesä tuli hunajaa. Hunajalla on toistaiseksi ollut hyvä kysyntä, mutta vielä on myymättäkin. Heinäkuussa purkitimme 450 g muovipakkauksiin, mutta nyt päivitimme tuotteemme "premiumiksi": 150 g lasipurkki tyylikkäällä etiketillä ja suoramyyntinä, taustalla tarina, eli ostajat tietävät kenen tuottamaa ja mistä hunaja tulee. Brändäystä voisivat harjoitella muutkin! Mehiläistarhaus on kovaa työtä ja työn arvostus ja hunajan hinta saisivat korreloida suoraan keskenään. Ei tällä kuitenkaan ikinä pääse rikastumaan, ei siitä hätää.” (Uusimaa, 8 e/450 g, 11–20 pesää)