Suomen Paras Hunaja 2016 valitaan Oulussa 19. marraskuuta

22.9.2016

Lasipurkin on oltava läpinäkyvä, pyöreäkylkinen ja tilavuudeltaan 500 g hunajaa vetävä. Korkeus 10 cm.

Suomen Paras Hunaja -kisaa varten purkkien on oltava kaikilla samanlaisia. Kilpailun henkeen kuuluu se, että hunajat eivät ole yhdistettävissä tuottajiin toisistaan poikkeavien purkkien avulla. Toimita kisaan kaksi purkillista hunajaa.
Lasipurkin on oltava läpinäkyvä, pyöreäkylkinen ja tilavuudeltaan 500 g hunajaa vetävä. Korkeus 10 cm. Suomen Paras Hunaja -kisaa varten purkkien on oltava kaikilla samanlaisia. Kilpailun henkeen kuuluu se, että hunajat eivät ole yhdistettävissä tuottajiin toisistaan poikkeavien purkkien avulla. Toimita kisaan kaksi purkillista hunajaa.

Suomen Paras Hunaja 2016 valitaan Oulussa 19. marraskuuta SML:n Sadonkorjuuseminaarin yhteydessä. Lue ohjeet huolellisesti ja osallistu kisaan omalla hunajallasi. Myös paikallisyhdistysten parhaille hunajille järjestetään oma kisa. 

Toimita kilpailuun 2 kappaletta 500 gramman vetoista lasipurkillista jokaista kilpaan osallistuvaa hunajaasi. Kilpasarjat ovat Juokseva, Kiteytynyt ja Lajihunaja.

HUOM: Jos hunajasi ei pääse loppukilpailuun saat toisen purkin takaisin kilpailun ratkettua (maksukuitin numero laitetaan hunajapurkin kanteen).

Hunaja-asetuksen mukaisesti lajihunajia ovat yksikukkahunajien lisäksi tietyltä maantieteelliseltä alueelta kerätyt hunajat tai tiettyyn vuodenaikaan kerätyt hunajat. Jos Lajihunaja-sarjaan tulee riittävästi osallistujia, niin tämä sarja voidaan jakaa kahteen sarjaan: 1) Yksikukkahunajat ja 2) Maantieteelliset sekä vuodenaikahunajat.

Hunajan on oltava kesän 2016 satoa. Hunajan rakennetta ei saa parantaa lämmittämällä.

Hunajat jaetaan paikan päällä sarjoihin, joten ennalta sitä ei ole pakko osata päättää. Nimeä lajihunaja vastaanottajille eli älä merkitse sitä purkkiin tarralla tms. näkyvällä merkinnällä.

Suomen Paras Hunaja -kilpailuun osallistuminen maksaa 20 euroa/hunajanäyte. Maksu suoritetaan käteisellä. Hunajia vastaanotetaan klo 8.30–9.45 (Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, 90015 Oulun kaupunki).

 

Kisamaksulla pääset osallistumaan Suomen Paras Hunaja 2016 -kilpailuun ja saat hunajastasi myöhemmin kirjallisen arvostelun. Noin puolelle kilpailuun osallistuvista hunajista tehdään laboratoriotutkimus, jonka rahallinen arvo tutkimuksen laajuudesta riippuen on 70–100 euroa.

Suomen Paras Hunaja 2016 -kilpailuun voivat osallistua kaikki täydellisen jäsenmaksun maksaneet. Täydelliseen jäsenmaksuun kuuluu myös pesäkohtainen, pesien todelliseen lukumäärään perustuva menekinedistämismaksu 1,00 euroa/pesä. Maksut tarkastetaan jäsenrekisteristä ennen raadin arvostelua.

 

Lasipurkin on oltava läpinäkyvä, pyöreäkylkinen ja tilavuudeltaan 500 grammaa hunajaa vetävä (ks. oheinen kuva). Kirjallisen arvostelun hunajasta saa myös erilaiseen purkkiin pakatusta hunajasta, mutta Suomen Paras Hunaja -kisaa varten purkkien on oltava kaikilla samanlaisia. Kilpailun henkeen kuuluu se, että hunajat eivät ole yhdistettävissä tuottajiin toisistaan poikkeavien purkkien avulla.

Hunajat kilpailevat vastaanottajien antamilla numeroilla, jonka sisältämä tuottajatieto pysyy salassa aina voittajien julkistamiseen asti. Muista säilyttää ja kuljettaa purkit pystyasennossa.

Aistinvaraiseen arviointiin perehtynyt, 3–4 henkilöstä koostuva raati valitsee loppukilpailuun jokaisesta sarjasta 5–10 parhaaksi katsomaansa hunajaa.

Suomen Parhaan Hunajan valitsee seminaariyleisö, joka arvio loppukilpailuun päässeitä hunajia ja äänestää mielestään parasta hunajaa jokaisesta sarjasta.

Kun tulokset ovat selvillä, niin voittohunajien tuottajat julkistetaan seminaariyleisölle sekä muulle maailmalle.

 

Etukäteen hunajat voi tuoda tai lähettää SML:n toimistolle noin 1–2 viikkoa aiemmin: Kasarmikatu 26 C 34, 00130 Helsinki. Pakkaa hunajat huolellisesti ja liitä mukaan tieto halutusta kilpailusarjasta sekä omat yhteystietosi. Maksa kilpailumaksu, 20 euroa, SML:n tilille FI69 5721 5020 0014 55. Hunajien on oltava perillä perjantaina 11. marraskuuta.

 

 

Purkkeja myydään mehiläistarvikeliikkeissä.

 

Paikallisyhdistysten parhailla oma kisa

Tänäkin vuonna kisaavat myös paikallisyhdistysten parhaat hunajat. SML:n laatutoimikunta toivoo, että mahdollisimman moni paikallisyhdistys järjestää oman Paras Hunaja -kisan ja toimittaa yhden purkin (500 g lasipakkaus) voittajahunajaa Sadonkorjuuseminaariin.

Paikallisyhdistysten voittajahunajat muodostavat oman sarjansa. Voittaja palkitaan parhaana paikallisyhdistyshunajana. Kisa on yhdistyksille maksuton.

Paikallisyhdistysten hunajakisa toimii myös hyvänä mahdollisuutena perehtyä hunajan käsittelyyn, laatuun ja arviointiin.

Hunajan arviointiin liittyvää materiaalia on SML:n nettisivuilla.