Mehiläispesiä varastettiin Salossa – yksi pesä tukehtui teon seurauksena

31.8.2016

Varastettujen pesien lento tukittiin uretaanivaahdolla. Yksi pesä kuoli tukehtumiseen. (Kuva: Timo Urmas)
Varastettujen pesien lento tukittiin uretaanivaahdolla. Yksi pesä kuoli tukehtumiseen. (Kuva: Timo Urmas)

Salolaisen Timo Urmaksen mehiläistarhalta vietiin kaksi mehiläispesää elokuun viimeisellä viikolla. Yksi tarhalle jätetty pesä kuoli tukehtumalla varkaiden tukittua mehiläisten lentoaukot polyuretaanivaahdolla.

Mehiläistarhaaja Timo Urmas koki elokuun lopussa karun yllätyksen. Salossa sijaitsevalta seitsemän pesän tarhalta oli varastettu kaksi pesää ja yksi oli jätetty kuolemaan. Tapaus huomattiin 30.8.

”Kävin tarhalla viikko sitten ja silloin kaikki oli kunnossa. Nyt huomasin, että tarhaa ympäröivä karhuaita oli kaatunut, mutta ei se ollutkaan karhu joka kävi”, Urmas kuvailee. Tarhalla oli käynyt varkaita ja kaksi pesää oli viety. ”Pesien lentoaukot oli tukittu uretaanivaahdolla”, tarhaaja hämmästelee.

Yksi pesä menehtyi

Osa tarhan muistakin pesistä oli jo ehditty sulkea vaahdolla, mutta homma on jäänyt jostain syystä kesken. Kun Urmas huomasi varkauden, yhden pesän mehiläiset olivat jo ehtineet tukehtua.

”Oikein harmitti. Yritin elvyttää sitä ottamalla kuolleet mehiläiset pois ja heittämällä vettä elävien mehiläisten päälle, mutta lopulta piti sulkea pesä mustaan säkkiin”, tarhaaja suree.

Poliisi on käynyt tarhalla paikan päällä toteamassa tilanteen.

”Palovakuutus minulla on, muttei varkauden tai ilkivallan varalta. Pitää varmaan sellainen hankkia”, tarhaaja toteaa.

"Tarhaajien kannattaa vastaavien tapausten vuoksi keskustella oman vakuutusyhtiön kanssa mehiläispesien vakuutuksista. Kannattaa hankkia vakuutus, joka kattaa tapaturman, varkauden ja ilkivallan sekä tulipalon", neuvoo Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto kehottaa myös olemaan tarkkaavainen pesien ostotilanteissa. Jos pesien alkuperä epäilyttää, kannattaa kysellä pesän taustoja ja mikäli uskoo myytävän pesän olevan varastettu, ota yhteyttä viranomaisiin.

                                                                                                                                                  

Lisätietoja mehiläisiin kohdistuneesta ilkivallasta ja mehiläishoidosta:

Tuula Lehtonen, tuula.lehtonen@hunaja.net, 040 506 3202

 

Lue myös:

-Mehiläispesiä poltettiin Hämeenlinnassa (22.8.2016)

-Mehiläispesiä varkaiden saaliiksi Nurmijärvellä  (2.6.2015)

www.mehiläishoitajat.fi