Mehiläisten pölytystyö vähentää myös ruokahävikkiä

29.8.2016

Osa Suomessa viljeltävistä kasviksista tarvitsee pölyttäjiä suoraan sadon tuottamiseen, mutta monille hyönteispölytys on tarpeen siementen saamiseksi. Tällainen kasvi on esimerkiksi sipuli.
Osa Suomessa viljeltävistä kasviksista tarvitsee pölyttäjiä suoraan sadon tuottamiseen, mutta monille hyönteispölytys on tarpeen siementen saamiseksi. Tällainen kasvi on esimerkiksi sipuli.
Näistä tuotteista pölyttäjistä eivät hyödy herkkusieni ja peruna.
Näistä tuotteista pölyttäjistä eivät hyödy herkkusieni ja peruna.
Kahvi, suomalaisten suosikkijuoma, tarvitsee pölyttäjäkseen kärpäsiä. Kaakaota ja sen myötä suklaatakaan ei syntyisi ilman ahkeroivia hyönteisiä. Myös monet marja- ja hedelmäpohjaiset juomat hyötyvät pölyttäjistä.
Kahvi, suomalaisten suosikkijuoma, tarvitsee pölyttäjäkseen kärpäsiä. Kaakaota ja sen myötä suklaatakaan ei syntyisi ilman ahkeroivia hyönteisiä. Myös monet marja- ja hedelmäpohjaiset juomat hyötyvät pölyttäjistä.
Vain olut, tyrnimarjat ja tee voidaan tuottaa myös ilman hyönteispölytystä.
Vain olut, tyrnimarjat ja tee voidaan tuottaa myös ilman hyönteispölytystä.

Onnistunut mehiläispölytys vähentää myös ruokahävikkiä. Kun pölytys on tehokasta, on esimerkiksi marja- tai hedelmäsato suurempi ja laadukkaampi. Hyvälaatuiset marjat ja hedelmät säilyvät parempina ja ovat houkuttelevampaa syötävää.

Moni tietää, että mehiläiset ovat välttämättömiä ruoantuotannon takaamiseksi. Mutta mehiläisten pölytystyö auttaa myös ruokahävikin vähentämisessä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML ry) tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen kertoo, että onnistunut pölytys parantaa esimerkiksi mansikoiden säilyvyyttä.

”Pölytyksen ansiosta marjat kehittyvät suuremmiksi, laadukkaammiksi ja kestävämmiksi. Jopa mansikoiden väri paranee, joten ne ovat kuluttajien silmiin houkuttelevampia.”

Onnistunut hyönteispölytys on siis ensimmäisiä askeleita kohti vähäisempää ruokahävikkiä. Kun marjojen ja hedelmien sadon laatu on korkea, käytetään sadosta mahdollisimman suuri osa ihmisravinnoksi. Luonnollisesti myös sadon määrä paranee onnistuneen pölytyksen myötä.

”Esimerkiksi rypsillä hyvä pölytys nostaa siementen öljypitoisuutta. Tämän ansiosta jokaisesta kasvista saadaan enemmän öljyä”, Lehtonen selvittää.

Monet ravitsemuksellisesti tärkeät ruokakasvit ovat riippuvaisia hyönteispölytyksestä. Mitä paremmin pölytys onnistuu, sitä ravinteikkaampaa ruokaa saadaan.

Kuluttajaliiton järjestämää Hävikkiviikkoa vietetään 29.8.–4.9.

 

Kuvat (kuvaaja Anna Autio): 

Ilman hyönteispölytystä lautasiltamme puuttuisi monia tuotteita. Erilaiset pölyttäjät, kuten kärpäset, muurahaiset, mesipistiäiset ja perhoset, vaikuttavat siihen, kuinka kasvit tuottavat siemeniä ja satoa. Kuvien avulla voi nähdä, mitkä tuotteet hyötyvät hyönteispölytyksestä ja mitkä taas eivät lainkaan tarvitse pölyttäjien apua. 

Klikkaa kuvat suuremmiksi. 

 

 

Lisätietoja


Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Tuula Lehtonen, tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori

040 506 3202, tuula.lehtonen(at)hunaja.net

www.polytys.fi