Ruoki mehiläiset ennen syyskuun puoliväliä

26.8.2016

Muista mehiläisten talviruokinta. Ruokintasokeria kannattaa periaatteessa antaa niin paljon kuin mehiläiset vain sitä keräävät. Sikiöinnin loppumista tilanpuutteen vuoksi ei enää syyskuun puolella tarvitse pelätä, koska se alkaa olla vähissä.

Sokeri on mehiläiselle parasta talviruokaa. Jos pesään jättää hunajaa talveksi, kannattaa asetella hunajakehät pesän reunoille, jotta sokeri syödään keskeltä keskitalvella. Näin mehiläisille tulee vähemmän ulostuspainetta.


3 osaa sokeria, 2 vettä

Mehiläispesän voi ruokkia valmiilla ostettavalla 67 %:lla nestesokerilla tai itsesekoitetulla sokeriliemellä. Sokerin ja veden paras liotussuhde on 3 osaa sokeria ja 2 osaa vettä, jolloin tulee 60 %:sta sokeriliuosta. Mehiläisille prosenttiero kaupallisen ja itse tehdyn liuoksen välillä ei ole merkittävä, kunhan kuiva-ainekiloja on tarpeeksi.

Yksiosastoinen langsroth -pesä varastoi kuivasokerina 18-20 kg, kaksiosastoinen 22-24 kg.  Kaksiosastoiseen farrar-pesään voi antaa sokeria 22 - 24 kg.

Jotta mehiläiset ehtivät käsitellä ruuan kunnolla on tavoitteena se, että puolet talviruoka-annoksesta on syötettynä elokuun loppuun mennessä ja toinen puoli on
annettu 15.9. mennessä.

 

Tee punkintorjunta

Mikäli et ole tehnyt elokuun varroatorjuntaa, tee se välittömästi. Elokuun torjunnat muurahaishapolla tai tymolilla tulee tehdä heti hunajan linkouksen jälkeen. Valinta muurahaishapon ja tymolin välillä riippuu tarhaajan mieltymyksistä, mutta on suositeltavaa vaihdella aineita vuorovuosin.

Elokuun torjunnat tappavat keskimäärin 80 prosenttia punkeista. Se helpottaa huomattavasti talvimehiläisten selviämistä.

Elokuun torjunnan lisäksi tehdään loppusyksystä tai alkutalvesta oksaalihappotiputus tai -kaasutus.

Lue perusohjeet elokuun varroantorjuntaan  nettisivuiltamme eli Ajankohtaista mehiläishoidosta -artikkelista (PDF).

 

Lisätietoja:

Mehiläishoidonneuvoja Maritta Martikkala

maritta.martikkala@hunaja.net

050 303 0890