Proteiinibuumin suosikkikasvi härkäpapu hyötyy mehiläisistä

25.8.2016

Mehiläinen parantaa härkäpavun satoa ja tasaa tuleentumista. (Kuva: Tiiu Kyllönen)
Mehiläinen parantaa härkäpavun satoa ja tasaa tuleentumista. (Kuva: Tiiu Kyllönen)
Härkäpapua käytetään mm. korkeaproteiinisten kasvisjalosteiden valmistukseen.  (Kuva: Tuula Lehtonen)
Härkäpapua käytetään mm. korkeaproteiinisten kasvisjalosteiden valmistukseen. (Kuva: Tuula Lehtonen)

Härkäpavun viljelyala on jälleen kasvanut edellisvuosista ja kysyntä kasvanee edelleen. Proteiinipitoiset kasvistuotteet lisäävät palkokasvien menekkiä. Mehiläispölytyksen avulla kotimaisen härkäpavun satoa voidaan lisätä.

Proteiinipitoisten palkokasvien suosio on noussut erilaisten kasvistuotteiden myötä. Tämä on lisännyt myös kotimaisen härkäpavun viljelyä.

”Kasviproteiinit ovat nyt trendikkäitä ja suosittuja. Palkokasvien käyttö ruokateollisuudessa tulee varmasti lisääntymään”, sanoo Mehiläishoitajain Liiton (SML ry) kuluttajaneuvoja Mari Koistinen. Tällä viikolla esiteltiin uutuustuote Härkis, joka on vegaaninen vaihtoehto jauhelihalle. Tuotteen sisällöstä yli puolet on kotimaista härkäpapua.

Härkäpavun viljelijälle mehiläisten pölytyspalvelu on fiksu valinta. Mehiläispölytyksen vaikutusta härkäpavulle selvitettiin pölytyskokeessa kesällä 2015. Kokeen teki Helsingin yliopiston opiskelija Tiiu Kyllönen yhteistyössä SML:n ja Helsingin yliopiston kanssa.

Mehiläiset kävivät aktiivisesti härkäpavulla pölyttämässä, ja se lisäsi selkeästi palkojen määrää.

”Viljelijälle tärkeä havainto oli se, että runsas mehiläispölytys vaikutti palkojen sijoittumiseen pavun varressa, mikä johtaa sadon tasaisempaan tuleentumiseen”, kertoo SML:n tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen.

Varmistamalla runsas pölytys parannetaan myös kotimaisen härkäpavun siementuotantoa. ”Vaikka härkäpapu on osittain itsepölytteinen, parantaa pölytys myös siementen määrää ja laatua. Siemenviljelijöille pölyttäjät ovat ensiarvoisen tärkeitä”, Lehtonen sanoo.

Pölytyspalveluun tarkoitettuja mehiläispesiä kannattaa kysyä mehiläistarhaajilta ajoissa ennen kevään kylvöjä. Lisätietoja löytyy sivulta www.polytys.fi.

 

Lisätietoa:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

sml(at)hunaja.net

Toimiston puhelin: 010 387 4770

www.polytys.fi