Karhut rikkoneet yli 120 mehiläispesää tänä vuonna – sähköaidasta läpi viidennes tapauksista

24.8.2016

SML:n tietoon tulleet mehiläistarhojen karhuvahingot (24.8.2016). Sinisellä merkityissä vahingoissa karhu on mennyt sähköaidasta läpi.
SML:n tietoon tulleet mehiläistarhojen karhuvahingot (24.8.2016). Sinisellä merkityissä vahingoissa karhu on mennyt sähköaidasta läpi.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton tietoon on tullut 121 karhun toimesta rikottua mehiläispesää tämän vuoden aikana. Sähköaidat eivät ole pidätelleet karhuja, sillä viidesosa vahinkoilmoituksista on tapahtunut aidoista huolimatta. Karhut ovat muun muassa sitkeästi kaataneet aitojen päälle pieniä puita, jotta pääsevät aidan yli saamatta sähköiskua. Tarhaajat pelkäävät paitsi hunajasadon, myös työturvallisuutensa puolesta.

Karhut ovat vakava uhka myös mehiläisten jalostukselle. Karhujen tuhotessa mehiläisemojen kasvatukseen käytettäviä parituspesiä, mehiläisten kasvattajat menettävät tärkeää jalostusainesta. Tänä vuonna karhujen kitaan on mennyt ainakin yhdeksän parituspesää.

”Ammatikseen tarhaavat ovat hyvin kitkeriä jatkuvista karhuvahingoista. Vahinkokarhu pitäisi pystyä poistamaan mahdollisimman pian”, kertaa mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala tarhaajien tuntemuksia. Vain pieni osa karhuista aiheuttaa mehiläisvahinkoja ja niihin pitäisi puuttua nykyistä tehokkaammin. Suomen Mehiläishoitajain Liitto vaatii, että karhunmetsästys tulee kohdistaa ennen kaikkea vahinkokarhuihin, jotka käyvät mehiläispesillä ja ovat tottuneet ihmisiin. Lisäksi poikkeusluvin kaadettu karhu pitäisi antaa metsästäjille, kun nyt valtio omistaa sen lihat ja taljat.

Suurin osa vahinkoja kärsineistä tarhaajista aikoo hakea petovahinkokorvauksia. Viime vuonna karhuvahinkojen aiheuttama taloudellinen tappio tarhaajille oli yli 300 000 euroa. Taloudellinen vahinko keskittyy eniten vahinkoja kärsiville alueille.  

Lisäksi karhuvahingot aiheuttavat uhkaa paikalliselle pölytykselle tarhaajien lopettaessa toimintaansa.

Tiedot perustuvat SML:lle ilmoitettuihin vahinkoihin. Kaikki tiedot eivät tule liiton tietoon.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Maritta Martikkala, mehiläishoidon neuvoja

maritta.martikkala@hunaja.net, puh. 050 303 0890

Karhuvahingot mehiläistarhoilla: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/