Kesän hunajasato jäänee puoleen normaalista – sato kertyi poikkeuksellisesti jo kesäkuussa

16.8.2016

Mehiläiset keräsivät hunajan tänä vuonna aikaisin ja sato jäi heikoksi. Kokonaissadon arvioidaan jäävän reiluun miljoonaan kiloon.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen arvioi, että vuoden 2016 hunajasato on kokonaisuudessaan 1,1-1,3 miljoonaa kiloa. Poikkeuksellisesti lähes koko hunajasato kertyi jo kesäkuussa, kun yleensä mehiläiset keräävät hunajan pääsadon heinäkuun ensimmäisellä puoliskolla.

”Luonto oli tänä kesänä mehiläisiä edellä. Vaikka kevät näytti hyvältä, pesät eivät viileän sään vuoksi vahvistuneet riittävästi kerätäkseen huippusatoa.” Kasvien aikaisen kukinnan lisäksi myös kesän läpi jatkuneet sateet haittasivat sadon keruuta.

Hunajaa riittää vain alkuvuoteen

Tämä oli jo toinen huono hunajavuosi peräkkäin. ”Tämä määrä riittää helmi-maaliskuuhun 2017, sitten kotimainen hunaja loppuu kaupoista”, Heikki Vartiainen harmittelee.

Keskimäärin suomalainen hunajan kokonaissato pitkällä aikavälillä on noin kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Tämän vuoden sato jäänee siis noin puoleen normaalista. Viime vuonna Suomessa talvehti noin 60 000 mehiläispesää.

Lopullinen satoarvio saadaan lokakuun aikana, kun SML:n tarhaajille osoitettu satokysely valmistuu.

Pölytyksen arvo ymmärretään

Heikosta sadosta huolimatta tarhaajat ovat saaneet tänäkin kesänä lisätuloa myös mehiläishoidon sivutuotteista. Esimerkiksi pölytyspalvelun suosio kasvoi jälleen. Yhä useampi tarhaaja tarjoaa pölytyspalvelua viljelijöille ja myös viljelijät ovat entistä kiinnostuneempia maksamaan onnistuneesta pölytyksestä.

Mehiläispölytyksen arvo tärkeimpien suomalaisten viljelykasvien viljelyssä on vähintään 60 miljoonaa euroa.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Tuula Lehtonen, tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori

puh. 040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi

www.hunaja.net

www.polytys.fi

http://hunajalla.blogspot.com                                                                                      

http://www.facebook.com/Hunajanet

Hunaja Twitterissä: http://www.twitter.com/Hunajanet