Muista torjua varroapunkit elokuussa

29.7.2016

Varroapunkin torjunta on mehiläistarhaajan tärkeitä tehtäviä loppukesällä. Hunajat on pyrittävä saamaan ajoissa linkoukseen, sillä elokuun torjunnat tehdään sadonkorjuun jälkeen.

Elokuun torjunta on äärimmäisen tärkeä tulevien talvimehiläisten kehityksen kannalta. Mitä vähemmän punkkeja on kehittyvien talvimehiläisten kiusana, sitä terveempiä ja vastustuskykyisempiä talvehtijoita syntyy.

Toinen tärkeä seikka on riittävä siitepölyn määrä pesässä nuorten mehiläisten ravinnoksi elokuulla ja Suomen oloihin sopeutunut nuori emo.

Pari viime kesää ja kevättä ovat olleet suotuisat punkin lisääntymisen kannalta. Pitkät sikiöintikaudet ovat saaneet monessa pesässä varroapunkkitason nousemaan tavanomaista korkeammaksi. Nyt on aika kurittaa varroaa. Kun hunajasato on otettu pois pesästä, aloitetaan muurahaishappo- tai tymolikäsittely.

Muista sulkea verkkopohja ja säätää lentoaukon koko 15 neliösentin kokoiseksi. Muurahaishapon ja tymolin teho perustuu siihen, että vaikuttavaa ainetta on tietty pitoisuus pesän ilmatilassa tietyn ajan (noin kaksi viikkoa).

Varmista pesien punkkimäärä verkkopohjan laskentalevylle tippuvien punkkien tai esim. pölysokeritestin avulla. Verkkopohjatesti tehdään heinäkuun lopulla – elokuun puolivälissä kahden viikon tarkkailujaksona.

Mitä enemmän pesässä on punkkeja sitä aikaisemmin on torjunnat syytä aloittaa. Punkkien määrää kannattaa seurata verkkopohjan laskentalevylle tipahtavien punkkien tai esimerkiksi pölysokeritestin avulla. 

• Aloita torjunta rauhalliseen pesään, ei heti ravistelun tai voimakkaan häirinnän jälkeen

• Torjunnat on parasta aloittaa illalla, ei kuumalla helteellä

• 2-osastoisten pesien tymol-torjunnassa on tärkeää ruokkia pesiä ennen torjunnan aloittamista

• Kunnollinen haihtuminen vaatii tilaa vähintään 5 - 10 mm geelin ja pussin päällä. Vastavasti tymolin ja wettexin päällä tulee tilaa olla vähintään 3 - 5 mm.

• Tee torjunnat yhtä aikaa naapuritarhaajan kanssa: näin vältät ryöstön kautta tapahtuvaa takaisinsaastuntaa.

Tutustu oheiseen liitteeseen eli Mehiläinen 4/2016 -lehden Ajankohtaista mehiläishoidossa -palstan (s. 104-105) tarkempiin ohjeisiin torjunnoista. 

 

 

Liitteet

  • mehilainen416_ajankohtaista.pdf (651 kB)
    Ajankohtaista mehiläishoidossa 4/16: ohjeita hunajan käsittelyyn ja varroan torjuntaan sekä karhuvahinkoihin.