Kimalaiskuolemat kummastuttavat: syyllinen on puistolehmus

20.7.2016

Kun kimalaisia on joukoittain kuolleena puistolehmusten lähellä, on kyseessä luonnon aiheuttama joukkokuolema.
Kun kimalaisia on joukoittain kuolleena puistolehmusten lähellä, on kyseessä luonnon aiheuttama joukkokuolema.

Monin paikoin on havaittu runsaasti kuolleita kimalaisia puun juurella. Tällöin monille herää epäilys torjunta-aineiden käytöstä. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan puistolehmusten houkutukset ovat luontaisesti tappavia kimalaisille. Aiemmin syynä on pidetty lehmuksen sokerilajia mannoosia, mutta uusimpien tietojen mukaan syy saattaa olla toinen: lehmus houkuttaa suuresti kimalaisia, mutta ei tarjoakaan ravintoa. 
 

Päijät-Hämeessä uutisoitiin 18. heinäkuuta kimalaiskuolemista.

"Lahdessa lehmusten alta kuolleina löytyneiden kimalaisten kohtalona on erittäin todennäköisesti ollut mannoosi. Päätelmää vahvistaa se, että Lahden lehmuksia ei ole käsitelty kasvinsuojeluaineilla tai hyönteismyrkyillä.

Mannoosi on puistolehmuksen erittämä sokerilaji, joka ei sovi kimalaisen aineenvaihdunnalle.

- Mannoosin vuoksi kimalaisten aineenvaihdunta ei enää toimi normaalisti ja ne menehtyvät, kertoo kimalaistutkija Ilkka Teräs. Hänen mukaansa kimalaisille myrkyllistä mannoosia on erityisesti puistolehmuksissa ja hopealehmuksissa. Metsälehmukset sen sijaan ovat kimalaisillekin turvallisia."

Myös Aamulehdessä käsiteltiin kimalaiskuolemia. Tähän juttuun on haastateltu museomestari Jaakko Kullbergia Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Hän kertoo, että kimalaiset voivatkin uusien tutkimusten mukaan kuolla siksi, että lehmus ei tarjoakaan kimalaisille ravintoa. 


"Huumaavalta tuoksuva puu ei välttämättä tarjoakaan kimalaisille tarpeeksi ravintoa, ja ne nälkiintyvät kuoliaiksi. Jos kimalainen ei saa potkua medestä, se hyytyy pikkuhiljaa. Kimalaisen keho on raskas, ja sen liikutteleminen vie paljon energiaa, Kullberg sanoo."

 

Lehmus ei aiheuta ongelmia mehiläisille

Esimerkiksi tarhamehiläisille lehmuksesta ei aiheudu mitään haittaa. Itse asiassa lehmus on mehiläisille mainio mehikasvi, ja lehmuksesta saadaan juoksevaa ja makeaa lehmushunajaa. 

Istutetut lehmukset ovat useinpääsääntöisesti puistolehmuksia, koska ne menestyvät kaupunkiympäristössä paljon metsälehmuksia paremmin. 

Kimalaiskuolemat ja lehmukset puhuttavat lähes joka kesä. Aiheesta on nyt ollut juttua myös mm. Ylen uutisissa