Säästä mehiläisiä – tee kasvinsuojeluruiskutukset oikein

30.5.2016

Rikkaruohona torjuttu voikukka on mehiläiselle kevään tärkeä mesikasvi.
Rikkaruohona torjuttu voikukka on mehiläiselle kevään tärkeä mesikasvi.

Suojele mehiläisiä tekemällä kasvinsuojeluaineruiskutukset aina yöaikaan ja mieluiten silloin, kun kasvit eivät kuki. Kaikkien kemikaalien kanssa on noudatettava käyttöohjeita juuri eikä melkein.

Kukinnan aikaan ja päiväsaikaan tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä. Moni mehiläistarhaaja on huolissaan kasvinsuojelutoimien vaikutuksista tarhamehiläisiin. Suomen Mehiläishoitajain liitto (SML ry) muistuttaa, että kasvinsuojeluruiskutukset tulee tehdä aina yöaikaan klo 22-06, kun mehiläiset eivät lennä.

Ruiskutuksia ei tulisi koskaan tehdä kukkivalle kasvustolle edes rikkakasveilla mehiläisten lentoaikaan. ”Esimerkiksi voikukkia torjutaan nyt ja mehiläiset keräävät niistä ahkerasti mettä”, kertoo SML:n tiedottaja Tuula Lehtonen.

Kaikissa aineissa varovaisuutta

Viime vuonna Loimaalla kuoli iso joukko mehiläisiä todennäköisesti ruiskutuksista levinneen dimetoaatti-tehoaineen vuoksi. Lähdettä ei tarkastuksissa saatu selville, mutta todennäköisesti aine levisi tuulen mukana.

”Onkin syytä huomioida pölyttäjät aivan kaikkien kemikaalien käytössä, vaikka käyttökohde ei olisi mehiläiskasvi”, Lehtonen painottaa. Dimetoaattia käytetään esimerkiksi viljakasvien tuhohyönteisten torjunnassa.

”Pölyttäjäturvallisuus tulee huomioida kaikissa puutarhakasvien, peltojen sekä erilaisten viheralueiden ruiskutuksissa. Aina."

Torjunta-aineiden pakkausselosteissa on annettu tarkat ohjeet riskien vähentämiseksi. Kaikkien käyttäjien tulee noudattaa ohjeita sekä ajoittaa ruiskutus pölyttäjien kannalta edullisimmin, käyttää oikeaa annostelua ja hyvin toimivia ruiskuja.

”Mehiläistarhaajille on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaajat antavat mielellään lisätietoja mehiläisistä ja niiden käyttäytymisestä.”

Mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on Suomessa kymmenien miljoonien eurojen arvoista. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi, rapsi, tattari ja monet kotimaiset marjat.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

Tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi

www.mehilaishoitajat.fi