Mehiläisten päivää juhlistetaan 20.5.

13.5.2016


 

Mehiläiset ovat saaneet oman juhlapäivän. Maailman mehiläispäivää vietetään 20. toukokuuta. Eri puolilla Suomea järjestetään pölyttäjien kunniaksi monenlaista tapahtumaa.

Mehiläisiä juhlistetaan ensi viikolla ympäri maata. Maailman mehiläispäivänä 20.5. järjestetään mehiläisaiheisia tapahtumia eri kaupungeissa. Tiedossa on tutustumista mehiläispesiin, kouluvierailuita, hunajaista Ravintolapäivää ja pölytysaiheisia luentoja. Tapahtumia järjestävät paikalliset mehiläishoitoyhdistykset, yksittäiset tarhaajat, puutarhurit jne.

Kansainvälinen tapahtuma
Kansainvälinen Mehiläispäivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sitä ehdotti kansainväliselle mehiläisjärjestölle Apimondialle Slovenian mehiläishoitajien liitto. ”Ilman mehiläisten pölytystyötä meiltä katoaisivat monet elintarvikkeet”, muistuttaa Slovenian mehiläishoitajien liiton puheenjohtaja Boštjan Noč.

Päiväksi valikoitui 20.5. jolloin yksi modernin mehiläistarhauksen uranuurtajista, 1700-luvulla elänyt slovenialainen Anton Janša syntyi. Janšan syntymäpäivän lisäksi juhlapäivän valinnassa painoi tieto siitä, että kevät on tärkeää aikaa mehiläispesän kehityksen kannalta.

”Mehiläisten merkitys on valtava niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti, ja ne ovat kyllä ansainneet oman juhlapäivänsä”, sanoo Suomen Mehiläishoitajain Liiton tiedottaja Tuula Lehtonen.

Pölytys on äärimmäisen arvokasta

Maailman mehiläispäivällä halutaan muistuttaa mehiläisten tärkeydestä. Mehiläispölytys on välttämätöntä monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle.

Suomalaisista satokasveista mehiläispölytyksestä hyötyvät mm. omena, rypsi, kumina, metsämarjat ja herukat. Lisäksi mehiläispölytyksellä voidaan torjua mansikan, vadelman ja omenan tauteja biologisesti. Samalla lisätään marjasadon laatua ja säilyvyyttä.

Myös monien luonnonkasvien sato paranee, jos lähistöllä on mehiläispesiä.  

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen,

tiedottaja ja tutkimuskoordinaattori

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

Maailman Mehiläispäivän ohjelma