Pölytyspalvelu lisää ykkösluokan hedelmiä ja marjoja

4.5.2016

 

 

 

 

Mehiläispesien vuokraus ns. pölytyspalveluun kannattaa. Mehiläisten avulla parannetaan sadon laatua, määrää ja säilyvyyttä. Jos täksi kesäksi haluaa pölytyspalvelua omille viljelyksille, kannattaa toimia pian.

Pölytyspalvelu lisää myös monen viljely- ja puutarhakasvin satoa ja mehiläispesän vuokraaminen viljelyalalle on sekä viljelijälle ja tarhaajalle etu. Viljelijät voivat kysyä mehiläispesiä vuokrattavaksi paikallisilta mehiläishoitajilta tai etsiä sopivaa tarhaajaa SML:n pölytyspalvelukartalta osoitteesta www.polytys.fi. Jos pölytyspalvelu kiinnostaa, toimi pian, koska kesän mehiläistarhapaikat päätetään viimeistään nyt.

Lisää satoa, torjuu taudit

Mehiläispölytys lisää monien kasviemme satoa: mansikalla sadonlisä voi olla kolmanneksen, omenalla puolet. Monilla viljelyskasveilla pölytys lisäksi tasaa sadon kypsymistä.

Mehiläiset voi valjastaa myös biologiseen taudintorjuntaan. Mansikalla ja vadelmalla voidaan torjua harmaahometta ja omenalla siemenkotamätää.

Hyvän pölytyksen on havaittu olevan yhteydessä myös tuotteen pidempään säilyvyysaikaan.

Tarhaaja hoitaa työt

Pölytyspalvelussa mehiläishoitaja hoitaa mehiläiset ja tuo ne sovitulle alueelle sovittuun aikaan. Mehiläispesien vuokrahinnaksi suositellaan 80-150 €/pesä. Harmaahomeentorjuntaan valjastettujen pesien vuokrahinnaksi suositellaan 150-200 €/pesä. Hinta sovitaan tapauskohtaisesti ja hinnassa kannattaa huomioida esim. välimatkat.

Lisätietoja pölytyspalvelusta:

www.polytys.fi

Tuula Lehtonen, tutkimuskoordinaattori, SML ry

tuula.lehtonen@hunaja.net

040 506 3202