Luontokuvaaja ja haaskanpitäjä, älä houkuttele karhuja hunajalla tai muulla makealla

20.4.2016


Hunajaan tottuneet karhut tuhoavat mehiläistarhoja. Hunajaa tai muita sokerituotteita ei saa koskaan käyttää houkuttimena luontokuvauksessa tai haaskalla. Makeaan tottuneet karhut tuhoavat mehiläispesiä vuosittain satojen tuhansien eurojen edestä.

Hunajaan tottuneet karhut ovat aiheuttaneet viime vuosina mehiläistarhoilla suuria tuhoja. Vuonna 2015 karhut tuhosivat Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) tietojen mukaan 370 mehiläispesää ympäri maata.

”Jotta vahingot eivät lisääntyisi, karhuja ei ikinä tule totuttaa hunajan makuun”, painottaa SML:n tiedottaja Tuula Lehtonen. SML vetoaa luontokuvaajiin ja haaskanpitäjiin, etteivät nämä käyttäisi hunajaa tai muita makeita tuotteita karhujen houkuttelemiseksi missään tilanteessa. ”Karhu oppii hyvinkin nopeasti hunajan perään ja eläimet voivat aiheuttaa tuhansien eurojen tuhoja etsiessään hunajaa mehiläistarhoilta.”

Tänä kesänä karhuvahinkojen pelätään lisääntyvän. ”Tarhaajat jo huolestuneina odottavat, milloin hunajakarhut aloittavat tämän vuoden osalta”, Lehtonen sanoo. Vaikka vain pieni osa karhuista on ns. hunajakarhuja, voi makealla ruokkiminen lisätä vahinkokarhujen määrää. Valokuvaajat saattavat käyttää karhujen houkutteluun esimerkiksi hilloja ja siirappia. Niistä on lyhyt askel hunajan makuun, Lehtonen muistuttaa.

Karhujen haaska- ja hunajaruokinnassa eläin voi myös tottua ihmisen hajuun. Pahimmillaan eläin voi oppia pitämään ihmisen hajua merkkinä ravinnosta. Karhujen ruokinta hunajalla voi pahimmillaan koitua karhujen kohtaloksi, jos hunajaan ja ihmisiin tottunut karhu alkaa vierailla esimerkiksi ihmisasutuksen lähellä.

”Karhut ovat myös todellinen työturvallisuusriski mehiläistarhaajille.”

 

Lisätietoja mehiläistarhojen karhuvahingoista: http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/


Yle: Tunnettu eläintenkouluttaja pitää haaskoja osayynä susisongelmaan: eläimet yhdistävät ravinnon ihmisen hajuun

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry Tuula Lehtonen, Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net