Hunajatutkija on vuoden 2016 Tieteenkesyttäjä

20.4.2016

Vuoden 2016 Tieteenkesyttäjäksi on nimetty tutkimusjohtaja ja Luomuinstituutin tutkimusalajohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen. Hänet tunnetaan mm. hunajan  antimikrobioottisuuden tutkijana. Tärkeänä Tikkanen-Kaukasen tutkimustuloksena pidetään esimerkiksi sitä, että suomalaisilla hunajilla on antimikrobista tehoa.

Carina Tikkanen-Kaukanen on erikoistunut infektiotauteihin ja perehtynyt hunajan sekä luonnonmarjojen terveysvaikutuksiin. Dosentti on tuonut esiin tieteellistä tietoa hunajan terveysvaikutuksista laajempaan tietoon, perusteltiin palkinnon myöntämisen yhteydessä.

Palkintotilaisuudessa Tikkanen-Kaukanen kertoi, kuinka hänen asenteensa julkisuuteen on muuttunut voimakkaasti tutkijanuran edetessä. "Tutkijanuran alkuvaiheessa julkisuus tuntui kiusalliselta ja pelko siitä, että esittäessään tutkimustuloksia yleistajuisessa muodossa tulee antaneeksi virheellistä tietoa, oli suuri." Tilanne on kuitenkin muuttunut. "Esimerkiksi hunaja- ja marjatutkimuksieni saama julkisuus on välttämätöntä, jotta tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää kaupallisesti ja edistämään terveyttä.”, Carina Tikkanen-Kaukanen summaa.

Myös Suomen Mehiläishoitajain Liitossa iloitaan tunnustuksesta. "Hienoa, että suomalaisten hunajien eteen tehdään töitä ja tieteellisistä tuloksista kerrotaan kansantajuisesti", tiedottaja Tuula Lehtonen liitolta toteaa.

Carina Tikkanen-Kaukanen työskentelee tutkimusjohtajana ja Luomuinstituutin elintarviketutkimuksen tutkimusalajohtajana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa Mikkelissä.

Tieteenkesyttäjäpalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti tuoneet tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa. Tunnustus julkistettiin Mikkelin Tiedepäivillä 14.4.2016.

Lue SML:n tiedote tutkijan hunajatutkimuksistä täältä.

Lähde: http://luomuinstituutti.fi/carina-tikkanen-kaukanen-vuoden-tieteenkesyttaja-2016/