Tarkista mehiläispesien ruokavarat mahdollisimman pian

17.3.2016

Mehiläispesien ruokavarojen tarkistus kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Osassa maata on havaittu talviruuan loppumista. Pesän ruokatilanteen voi tarkistaa joko kurkistamalla pesään tai punnitsemalla pesän.

Jos Langstroth-kevytpesän paino on yhdeksästä kymmeneen kiloa, pikaista ruokintaa ei tarvita. Paino on pesän ns. takapaino: pesän alle laitetaan naru ja toinen pää nostetaan ilmaan, kattoineen ja pohjineen, ja punnitaan esimerkiksi matkalaukkuvaa’alla. Takapainon mittaaminen on helpompaa kuin kokopainon. Tosin jos ruoka on keskittynyt toiseen päähän, lukema voi olla virheellinen. Silti punnitseminen on parempi vaihtoehto kuin arvailu.

Jos peitettyä ruokaa näkyy useammalla kuin kahdella kakulla, niin pesä tuskin näkee nälkää 2–4 viikkoon. Mitä enemmän on mehiläisiä ja mitä vähemmän peitettyä ruokaa näkyy, niin sitä suurempi on nälän riski. Heikot pesät kuolevat harvoin nälkään keväällä, koska niiden kulutus on pientä.

Jos ruualle on tarvetta, niin helpointa on antaa naapuripesien peitettyjä ruokakakkuja. Jos tämä ei ole mahdollista, niin ruokinnan voi tehdä sokeritaikinalla (Apifonda tms.) tai sokeriliuoksella. Olennaisinta on, että ruoka on tarpeeksi lähellä mehiläisiä, jotta ne voivat hyödyntää ruuan.

Muista myös kevään punkkitorjunnat

Puhdistuslennon jälkeen voi tehdä myös varroantorjuntaa. Koska siköinti on vähäistä, niin oksaalihappokäsittely tiputtamalla tai kaasutuksena toimii kohtuullisen hyvin. 

Viime syksy oli pitkään lämmin ja todennäköisesti sikiöintiä pesissä oli myöhään syksyyn, minkä johdosta varroapunkit pääsivät lisääntymään pitkälle syksyyn: punkkimäärät voivat olla normaalia korkeammat hoitokauden alkaessa. Mehiläishoitajia suositellaankin käymään paitsi tarkistamassa pesien painoja ja seuraamassa punkkien putoamista pohjalle puhdistuslennon lähestyessä.

Kevätkäsittely on syytä tehdä ainakin silloin, jos syksyllä joko elokuun torjunta tai myöhäisempi oksaalihappokäsittely jäi tekemättä. Lisäksi käsittelyyn on tarvetta, jos talvella kuolleissa pesissä on kuoriutumattomia peittosikiöitä, joiden sisällä on lähellä kuoriutumista olevia mehiläisiä. Tällöin pesä on kuollut varroapunkista johtuviin ongelmiin.

 

Lisätietoja

mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala, 050 303 0890, maritta.martikkala(at)hunaja.net