Suomen parhaille hunajille 51 kunniakirjaa

18.2.2016

Kasvialkuperä vaikuttaa mm. hunajan väriin ja kiteytymiseen.
Kasvialkuperä vaikuttaa mm. hunajan väriin ja kiteytymiseen.

Suomen Paras Hunaja 2015 -kilpailuun osallistui 62 mehiläistarhaajaa 87 hunajanäytteellä. Kunniakirja myönnettiin 51 hunajalle. Ennen arvostelua hunajia säilytettiin kuukausi normaalissa huoneenlämmössä. Näin voitiin todeta, että hunajat säilyttävät ominaisuutensa muuttumattomana myös kaupan hyllyllä.

Laatutoimikunta tarkasti näytteiden hunaja-asetuksen mukaiset vaatimukset sekä kauppakuntoisuuden kuluttajan näkökulmasta. Hunajan ulkonäköön vaikuttavista tekijöistä käytiin läpi käyminen, kerrostuminen ja roskaisuus sekä hunajan rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä käsittely, kiteytyminen ja kovuus.

Kunniakirja myönnettiin näytteille, jotka täyttivät seuraavat vaatimukset: hunaja ei käy, ei ole kerrostunut, sisältää korkeintaan erittäin pieniä yksittäisiä roskia, käsittelyn jäljiltä tai sen vaikutuksesta on vain aavistuksen verran vaahtoa, ilmaa tai härmää, kiderakenne ei joko tunnu ollenkaan tai se on hieno ja tasainen. Lisäksi hunajan piti olla pehmeää ja helposti lusikalla otettavaa. Hyväksytyt virheet olivat vähäisiä, eikä niitä saanut olla useita samassa näytteessä.

Kosteasta kesästä huolimatta yksikään näyte ei käynyt. Hunajan paras myyntikosteus on 16,5 – 17,5 % välillä.  Jos hunaja on liian kosteaa, sen käymisherkkyys lisääntyy jo yli 18 % kosteudessa. Yli 19 %:ssa käyminen alkaa yleensä aina sopivassa lämpötilassa. Kosteus pitää aina varmistaa kunnollisella kosteusmittarilla, sillä käynyt hunaja ei täytä hunaja-asetuksen vaatimuksia, eikä sitä voi enää myydä elintarvikkeena.

Säilytyksen aikainen kerrostuminen todettiin yhdeksästä näytteestä. Roskaisia tai hieman roskaisia näytteitä oli 20. Härmistyneitä oli viisi ja lisäksi yhteen näytteeseen oli muodostunut jääkukkaa. Näytteissä 19 todettiin liian karkea kiderakenne.

Vaahtoisuutta oli 16 näytteessä ja kuplaisuutta 2 näytteessä. Se johtuu ilman sekoittamisesta hunajaan vaivaamisen yhteydessä. Säilytyksen aikana ilma nousee vähitellen pinnalle, mistä syystä hunaja vaahtoaa ja/tai kuplii.

Hunajan laatuun voidaan vaikuttaa varsin pienillä toimenpiteillä. Ensinnäkin hunajan maltillinen siivilöinti ja selkeytys vähentää roskaisuutta. Toiseksi varovainen vaivaaminen pienillä kierroksilla estää ilman sekoittumista hunajaan. Ja kolmanneksi: hunajan kosteus pitää aina mitata.

Lämpimät onnittelut kaikille kilpailuun osallistuneille ja erityisesti kunniakirjan saaneille!

Arviointiin osallistuivat laatutoimikunnan jäsenistä Vuokko Honkaniemi, Veikko Mustalahti, Anneli Salonen, Tarja Ollikka, Heikki Vartiainen ja Mari Koistinen. Lisäksi arvosteluun osallistui Maaria Kortesniemi Turun yliopistosta.

 

 

KUNNIAKIRJAN SAANEET   
RAINO-LARSALBERTJOENSUUJuokseva 
RAINO-LARSALBERTJOENSUUYksikukkaMesikastehunaja
RAINO-LARSALBERTJOENSUUYksikukkaLehmushunaja
RAINO-LARSALBERTJOENSUUJuokseva 
RAINO-LARSALBERTJOENSUUJuokseva 
PETTERIHELANDERÖVERMARKJuokseva 
PETTERIHELANDERÖVERMARKKiteytetty 
PETTERIHELANDERÖVERMARKYksikukkaLehmushunaja
ERKKIHILSKASAARIJÄRVIKiteytetty 
VUOKKOHONKANIEMITARVOLAAluehunajaMetsäkukkahunaja
VUOKKOHONKANIEMITARVOLAJuokseva 
TEROHUUSKOKORHOLANMÄKIJuokseva 
ANUHÄIKIÖJOENSUU Juokseva 
SILVOHÄMÄLÄINENVIHIJÄRVIKiteytetty 
SILVOHÄMÄLÄINENVIHIJÄRVIKiteytetty 
TEROHÄMÄLÄINENLÄNGELMÄKIKiteytetty 
AULIKONTINENHELSINKIYksikukkaLehmushunaja
PERTTUKONTUORIMATTILAAluehunajaAlkukesän hunaja
ANNEKOSKENNIEMITAMPEREYksikukkaMesikastehunaja
ERKKILAKERVITAMPEREKiteytetty 
PERTTILAUNONENKOTIKYLÄKiteytetty 
MERJA-RIITTALAURILAESPOOAluehunajaSilkkiniityn hunaja
VEIKKOLEHTONENSAARIJÄRVIKiteytetty 
VEIKKOLEHTONENSAARIJÄRVIJuokseva 
VEIKKOLEHTONENSAARIJÄRVIYksikukkaKuminahunaja
TIMOLINSAMOPYHÄMAAKiteytetty 
TUOMAS & TERHIMEHTIÖVOJAKKALAKiteytetty 
VEIKKOMUSTALAHTILITTOINENKiteytetty 
AIMONURMINENPOIKKOKiteytetty 
KARRIPYHTILÄKONTIOJuokseva 
RISTOPYKÄLÄMÄKISAARIJÄRVIKiteytetty 
SINIRIIHIAHOHAAPAVESIJuokseva 
SINIRIIHIAHOHAAPAVESIKiteytetty 
VEIKKORIIKONENTOHMAJÄRVIJuokseva 
HELENASAATSIMÄNTSÄLÄAluehunajaMansikkapellon hunaja
JORMASAHINAHOSAARIJÄRVIKiteytetty 
JORMASAHINAHOSAARIJÄRVIJuokseva 
JORMASAHINAHOSAARIJÄRVIYksikukkaMesikastehunaja
HARRISALMINENORIVESIKiteytetty 
JARNOSANTAMAHÄMEENLINNAKiteytetty 
AIJATARVAINENNOUSIAINENKiteytetty 
RAIMOTERVOLAOULUAluehunajaSoivion hunaja
RAIMOTERVOLAOULUJuokseva 
RAIMOTERVOLAOULUYksikukkaPuolukkahunaja
AAPPOVALOKAUSTINENAluehunajaLapin hunaja
AAPPOVALOKAUSTINENYksikukkaLapin puolukkahunaja
HANS-PAULVELEMA/KUPERSALOINENAluehunajaHanhikiven niemen hunaja
HANS-PAULVELEMA/KUPERSALOINENKiteytettyPäivärinteen hunaja
KARIVÄÄRÄKANGASYLIVIESKAAluehunajaLapin hunaja
KARIVÄÄRÄKANGASYLIVIESKAYksikukkaMustikkahunaja
KARIVÄÄRÄKANGASYLIVIESKAJuokseva