Evira muistuttaa: älä tuo mehiläistauteja Suomeen

8.2.2016

Evira suosittelee, ettei Etelä-Italiasta tuotaisiin mehiläisiä lainkaan pienen pesäkuoriaisriskin vuoksi.

Mehiläiskauden alku on käsillä ja mehiläisten siirtoja muualta Euroopasta Suomeen suunnitellaan. Evira muistuttaa tarhaajia, että mehiläisten tai kimalaisten tuonti on tehtävä lainsäädännön mukaisesti. Tuontien mukana voi siirtyä elinkeinolle tuhoisia tauteja, kuten esikotelomätää tai pientä pesäkuoriaista. Siksi maahantuontiin liittyy lakisääteisiä terveysvaatimuksia, joita noudattamalla vähennetään selvästi tuonteihin liittyviä riskejä.

Ohjeet mehiläisten ja kimalaisten tuonnille löytyvät Eviran nettisivuilta. Tuojan on rekisteröidyttävä tuojaksi Eviran rekisteriin. Rekisteröinti on voimassa kolme vuotta. Evira toimittaa tarkat tuontiohjeet myös postitse rekisteröitymisen yhteydessä.

Tuontimehiläisille terveystodistus

Tuotavien mehiläisten mukana on oltava lähtömaan eläinlääkärin allekirjoittama virallinen Traces-järjestelmässä tehty terveystodistus. Todistuksessa eläinlääkäri vakuuttaa ettei esim. lähtöpitopaikassa tai kolmen kilometrin säteellä esiinny oireellista esikotelomätää. On huomioitava, että kaikkien EU-maiden viranomaiset eivät vaadi esikotelomädän tutkimista hunaja-, mehiläis-, tai pohjaroskanäytteestä. Usein riittää, ettei EKM-oireita havaita silmämääräisessä tarkastuksessa. Suomessa yksikin EKM:ää aiheuttavan bakteerin itiö hunajanäytteessä tarkoittaa todettua EKM-tartuntaa.

Tuoja voi itse halutessaan pyytää myyjältä todistuksen esim. hunajanäytteiden tutkimuksista EKM:ää aiheuttavan bakteerin Paenibacillus larvaen varalta. EKM-riski on hyvin pieni siirrettäessä pelkkiä kuningattaria, mutta pesäsiirtojen mukana itiöt siirtyvät helposti.  

Uhkana pieni pesäkuoriainen

Terveystodistuksessa todistetaan myös, ettei lähtöpitopaikassa tai siitä 100 km säteellä olevalla alueella ole todettu pientä pesäkuoriaista (Aethina tumida) tai Tropilaelaps -punkkia. Pientä pesäkuoriaista on todettu EU:n alueella Etelä-Italiassa syksystä 2014 alkaen. Vuonna 2014 todettiin 61 esiintymää ja vuonna 2015 29 esiintymää. Kaikki 2015 löydökset on tehty Calabriassa ja viranomaiset ovat perustaneet alueelle suojavyöhykkeen, joka ulottuu 100 km päähän jokaisesta esiintymästä. Tältä alueelta mehiläisiä ei saa siirtää minnekään.

Koska kuoriainen voi lentää suotuisassa tuulessa jopa 100 kilometrin päähän ja sukupolvien väli on suotuisissa oloissa noin 2 kuukautta, on mahdollista että Italiassa on ehtinyt kuoriutua useita kuoriaissukupolvia. Evira suosittelee, ettei mehiläispesiä tuotaisi Etelä-Italiasta lainkaan. Kuningatarlähetykset on helppo tarkastaa pienen pesäkuoriaisen varalta silmämääräisesti.

Myös kasvitautien vaara

Eläintautiriskin lisäksi tuonnissa on huomioitava mm. omenoita ja päärynöitä vahingoittava kasvitauti tulipolte. Se leviää mm. mehiläispesien välityksellä ja tauti on saastuttanut jo lähes koko Euroopan. Tällä hetkellä tulipoltetta ei esiinny pysyvästi Suomen lisäksi Virossa, Latviassa eikä Portugalissa. Taudista osittain vapaat maat ovat Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Liettua, Slovenia, Slovakia ja Iso-Britannia. Jos olet tuomassa mehiläisyhdyskuntaa vain osittain tulipoltetaudista vapaasta maasta, tarkista Eviran tuontiohjeen mukaisesti lähettäjäalueen tulipoltetilanne.  Jos pesiä tuodaan Suomeen ajalla 15.3. -30.6. tulipolte-alueelta, pesät on pidettävä suljettuna 48 tuntia ennen Suomeen saapumista.

 

Lisätietoa ja tuontiohjeet EU-maista tuotaessa löytyvät Eviran internetsivuilta:

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/mehilaiset/

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti+ja+vienti/eu-jasenmaat++norja+ja+sveitsi/mehilaiset+ja+kimalaiset/

 

Yhteystiedot Evirassa:

Mehiläistautien lakisääteinen valvonta: Hanna Kuukka-Anttila, p. 040 351 3318

Mehiläisten tuonti ja vienti EU-maiden välillä: Minnami Mikkola, p. 040 489 3322

Mehiläistautitutkimukset: Sirpa Heinikainen, p. 044 720 1780

Mehiläisväliteiset kasvitaudit: Sari Haikola, p. 040 687 6641

sähköposti: etunimi.sukunimi@evira.fi