Muusikko Heikki Salo tuottaa myös hunajaa

2.2.2016

Muusikko Heikki Salo laajensi mehiläistarhaustaan heti ensimmäisenä vuonna: yksi pesä sai rinnalleen toisen. "Mehiläistarhaus on fiksujen ihmisten hienoa hommaa", Salo totesi Mehiläishoitajain liiton Talvipäivillä 31. tammikuuta
Muusikko Heikki Salo laajensi mehiläistarhaustaan heti ensimmäisenä vuonna: yksi pesä sai rinnalleen toisen. "Mehiläistarhaus on fiksujen ihmisten hienoa hommaa", Salo totesi Mehiläishoitajain liiton Talvipäivillä 31. tammikuuta

Heikki Salo on raportoinut mehiläishoidosta ja hunajasta myös Facebook-sivullaan. (Kuva suurenee klikkaamalla)

Muusikko Heikki Salo sai viime kesänä ensimmäisen hunajasatonsa. Salon kaksi pesää talvehtivat nyt kesäpaikalla Kangasalla. 

Heikki Salon yhteys mehiläistarhaukseen syntyi lapsuudessa. Salon isällä oli mehiläispesiä, mutta perheen lapsia ei kuitenkaan otettu suuremmin mukaan mehiläistouhuun. Mehiläisten sijaan Salo suuntasi nuoruudessaan kitaransoiton pariin ja tuli tunnetuksi Miljoonasade-yhtyeestä.

Vuosikymmeniä myöhemmin, isän kuollessa vuonna 2009, varastosta löytyi myös mehiläispesäkalustoa.
“Sen jälkeen ajatus mehiläishoidosta kehittyi muutaman vuoden ajan. Lopullisena sysäyksenä toimi se, että kesäpaikan naapurista minulle löytyi kokenut tarhaaja opettajaksi”, kertoi Heikki Salo Suomen Mehiläishoitajain liiton Talvipäivillä Tampereella sunnuntaina.

”Vaikeinta mehiläistarhauksen aloittamisessa on ollut kaikki. Mutta on hienoa, että aina, kun opettelee uutta asiaa, saa olla tyhmä ja kysyä kaikkea vaikka useamman kerran."

Salon mukaan pelkästään alan termistön oppiminen vie aikansa.
"Toisaalta olen oppinut jo senkin, ettei aina tarvitse tehdä juuri niin kuin kirjoissa sanotaan."

Mehiläistarhaus on osa Heikki Salon laajempaa kiinnostusta kotitarveviljelyyn.
”Tulin pari vuotta sitten isoisäksi, ja se ehkä osaltaan havahdutti siihen, että luonto on todella merkityksellistä. Nyt kasvatan kotona Pispalassa ja kotipaikalla Kangasalla kaikenlaista, kuten tomaatteja, kesäkurpitsaa ja fenkolia.”

Enemmän kuin pullo hunajaa

Heikki Salon ensimmäinen mehiläistarhauskesä tuotti 30 kiloa hunajaa. Yhdellä pesällä aloitettu harrastus laajeni vuoden aikana, sillä nyt talvehtimassa on kaksi pesää.
”Mehiläistarhaus on fiksujen ihmisten hienoa hommaa”, Salo summaa. ”Olen nyt tajunnut, miten paljon isänikin täytyi tietää mehiläistarhauksesta, mutta ei hän sitä suuremmin kertonut."

Hunajasta tai mehiläisistä kertovaa laulua muusikko ei vielä ole tehnyt.
”Tulossa se on, sillä päässä se on pyörinyt jo pitkään. Jonakin päivänä napsahtaa ja sieltä se syntyy.”
Salo muistutti, että hunaja on kuitenkin päässyt lyriikkaan jo kauan sitten. Miljoonasateen kokoelmalevy on nimeltään Pullo hunajaa. Sanat ovat peräisin Voipallo-kappaleesta, jossa lauletaan ”Sä oot made in taivas beibi, sä oot pullo hunajaa”.