Talvipallo lämmittää mehiläisiä paukkupakkasillakin

8.1.2016

Tiiviissä talvipallossa on pakkasellakin lämmintä.
Tiiviissä talvipallossa on pakkasellakin lämmintä.

Mehiläiset muodostavat talveksi talvipallon, joka pysyy lämpimänä kovissakin pakkasissa. Kosteus on mehiläispesille pakkasta suurempi uhka.

Talvehtivat mehiläiset ovat pysyneet pesissään lämpiminä viime päivien paukkupakkasissa. Vastoin yleistä luuloa, tarhamehiläiset eivät mene horrokseen talveksi. Ne talvehtivat pesässään niin kutsutussa talvipallossa. Siinä kaikki pesän mehiläiset ovat kasaantuneet pallomaiseksi muodostelmaksi tiiviisti toisiinsa kiinni ja ylläpitävät pesässä sopivaa lämpötilaa.

”Mehiläiset eivät kärsi kovista pakkasista. Enemmän vahinkoa aiheuttaisi jatkuva kosteus”, kertoo Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala.

Hyvin toimiva talvipallo koostuu 10 000 - 15 000 mehiläisestä. Tuhansien mehiläisten joukossa on runsaasti lämmitysvoimaa. Vaikka ulkona on kovat pakkaset, pallon sisällä on koko ajan yli 20 °C . Myös pallon ulkopinta pysyy lämpimänä.

Mehiläiskuningatar on aina pallon keskellä, jotta se pysyisi turvassa ja lämpimänä talven yli ja olisi lopputalvesta ja keväällä jälleen valmiina munimaan.

”Mehiläiset pakkautuvat tiiviimmäksi palloksi, kun on kylmempää, ja leudommalla pallo on taas väljempi”, Martikkala kuvailee.

Ruoka antaa energiaa pitkään talveen

Talven aikana mehiläiset syövät tarhaajan talviruuaksi antamaa sokeria. ”Ruokaa pitää olla ja sen pitää olla oikeassa paikassa pesässä talvipalloon nähden. Sokerista mehiläiset saavat lämmitykseen tarvitsemansa energian.”

Suomen mehiläispesistä toki kuolee joka talvi osa. Talvitappioiden määrä on vuosittain 10 - 15 prosenttia. Syinä ovat mm. liian heikot pesät syksyllä, emoton pesä, liian kostea talvi, nosema, varroapunkit, esikotelomätä ja tuholaiset, kuten hiiret ja linnut.

 

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen, tiedottaja, tutkimuskoordinaattori, SML ry, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

 

Liitteet

  • talveutusopas_2013netti.pdf (957 kB)
    Lue lisää mehiläisten talveuttamisesta ja talvitappioiden minimoimisesta SML:n talveuttamisoppaasta (2013).