Omenan siemenkotamätää voi torjua jatkossa mehiläisten avulla

8.12.2015

Omena on mehiläiselle hyvä kevätkasvi.
Omena on mehiläiselle hyvä kevätkasvi.

Mehiläiset torjuvat jo tehokkaasti mansikan ja vadelman harmaahometta. Ensi keväänä mehiläiset voidaan valjastaa myös omenan siemenkotamätää vastaan.

Verdera Oy on saanut Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) käyttöluvan Prestop Mix -torjunta-aineelle myös omenan siemenkotamätää vastaan. Jatkossa siis myös omenanviljelijät voivat torjua tauteja mehiläisten levittämällä biologisella torjunta-aineella. Aiemmin aine on sallittu mansikalla ja vadelmalla harmaahometta vastaan, hyvällä menestyksellä.

”Prestop Mix on keväällä käytettävissä myös omenalle. Aine torjuu omenansiemenkotamätää ja näyttäisi siltä, että se tehoaa muihinkin omenan varastotauteihin”, iloitsee Marja-Leena Lahdenperä Verdera Oy:stä.

Mehiläislevitteinen torjunta-aine annostellaan mehiläispesän yhteydessä olevaan laitteeseen. Aine tarttuu mehiläiseen ja siirtyy kukkiin mehiläisten hakiessa mettä ja siitepölyä.

Prestop Mixin teho perustuu loisimiseen tautisienellä ja siihen, että aineessa elävä hyödyllinen Gliocladium catenalum –sieni asuttautuu kukkaan. Tällöin harmaahometta ja siemenkotamätää aiheuttaville homeille ei jää elintilaa.

Prestop Mix on vaaratonta ympäristölle, mehiläisille ja kuluttajille. Siitä ei jää jäämiä marjoihin, hedelmiin eikä hunajaan. Aine sopii myös luomutuotantoon.

Samalla kun mehiläiset levittävät torjunta-ainetta, ne myös pölyttävät omenan kukkia. Sato voi nousta jopa puolella ja omenista tulee suurempia, täyteläämpiä ja niiden säilyvyysaika saattaa pidentyä.

Viljelijän ja tarhaajan kannattaa sopia kevään pölytyspalvelusta ajoissa alkuvuodesta.

 

Lisätietoja pölytyspalvelusta:

Tuula Lehtonen, SML ry, tiedottaja, tutkimuskoordinaattori, tuula.lehtonen@hunaja.net, 040 506 3202

www.polytys.fi