Evira: Suomalaisiksi ilmoitetut hunajat ovat suomalaisia

4.12.2015

Eviran selvityksessä Suomessa myydyistä hunajista ei löydetty merkkejä siitä, että hunajaan olisi lisätty sokeria. Sen sijaan koko EU:ssa kuusi prosenttia tutkituista näytteistä herätti epäilyjä sokerilisäyksistä.
Eviran selvityksessä Suomessa myydyistä hunajista ei löydetty merkkejä siitä, että hunajaan olisi lisätty sokeria. Sen sijaan koko EU:ssa kuusi prosenttia tutkituista näytteistä herätti epäilyjä sokerilisäyksistä.

Suomalaisena myyty hunaja on suomalaista, todettiin Elintarvikevirasto Eviran selvityksessä. Näytteistä ei löytynyt myöskään viitteitä lisätystä sokerista.

Euroopan komission koordinoimassa, kaikkia EU-maita koskevassa hankkeessa määritettiin kemiallisin ja molekyylibiologisin menetelmin, vastaako elintarvike siitä kuluttajalle annettuja tietoja.

Suomessa tutkittiin 44 hunajanäytettä. Näistä noin joka kolmas oli suomalaiseksi ilmoitettua, joka kolmas jostain muusta maasta kuin Suomesta ja loput olivat sekoituksia eri alkuperää olevista hunajista.

Kaikki suomalaisina myydyt hunajat olivat suomalaisia. Kymmenen tuotteen pakkausmerkinnät olivat harhaanjohtavia. Joidenkin ulkomaisten hunajien alkuperämaa oli eri kuin pakkausmerkinnöissä.

Ylitarkastaja Jussi Peusan mukaan tulos on suomalaisten toimijoiden kannalta hyvä ja rohkaiseva. Pieniä puutteita silti löytyi.

”Kolmen hunajan diastaasiaktiivisuus oli alle hunaja-asetuksen rajan. Näihin toimijoihin kohdistetaan neuvova valvontakäynti, jotta syy voidaan selvittää.”

Kyseisiä toimijoita ei siis epäillä tahallisista hunajan laadun heikennyksistä, eikä suomalaisia toimijoita ylipäätään epäillä hunajahuijauksista.

EU:ssa joka viides näyte määräysten vastainen

Kaikkiaan EU-komission hankkeessa kerättiin 2 237 näytettä. Noin joka viides näyte oli määräysten vastainen. Tyypillisintä oli alkuperään eli joko mesikasveihin tai maantieteelliseen alueeseen liittyvä väärä tieto.

Kuudessa prosentissa näytteissä sokerisisältö viesti lisätyistä sokereista eli huijauksesta. Tässä suhteessa raja-arvoltaan epäilyttäviä hunajia oli enemmänkin.

EU-komissio jatkaa vielä 1 200 hunajanäytteen analysointia. Lopulliset tulokset saadaan ensi vuonna.  

 

Lisätietoja Euroopan komission sivuilta:

Food fraud: Reports on EU-wide control plans on fish species substitution and honey adulteration are published today

Test preliminary results