Maailman mehiläispäivää vietetään 20. toukokuuta

3.12.2015

Mehiläiset ovat ansainneet juhlapäivänsä. Pölyttäjät ovat tärkeitä myös ihmisravintoa ajatellen. (Kuva: Anna Autio)
Mehiläiset ovat ansainneet juhlapäivänsä. Pölyttäjät ovat tärkeitä myös ihmisravintoa ajatellen. (Kuva: Anna Autio)

Mehiläiset ovat saaneet oman juhlapäivän, sillä Maailman mehiläispäivää vietetään 20. toukokuuta. Päätös tehtiin maailman mehiläistarhaajien Apimondia-kongressissa syyskuussa.

Maailman mehiläispäivänä järjestetään mehiläisaiheisia tapahtumia ympäri maata. Jokainen tarhaaja, puutarhuri tai mehiläishoidon paikallisyhdistys voi järjestää oman tapahtumansa. Suomen Mehiläishoitajain liitto auttaa mainostamisessa. Tapahtumat listataan Mehiläispäivän omille sivuille.

Kansainvälinen tapahtuma
Mehiläispäivää ehdotti Slovenian mehiläishoitajien liitto.
”Ilman mehiläisten pölytystyötä meiltä katoaisivat monet elintarvikkeet”, muistuttaa Slovenian mehiläishoitajien liiton puheenjohtaja Boštjan Noč.

”Mehiläisten merkitys on valtava, ja ne ovat ansainneet oman juhlapäivänsä.”

Yksi modernin mehiläistarhauksen uranuurtajista, 1700-luvulla elänyt slovenialainen Anton Janša, syntyi 20. toukokuuta. Hän mm. kirjoitti kaksi saksankielistä mehiläishoidon kirjaa. Janšan syntymäpäivän lisäksi juhlapäivän valinnassa painoi tieto siitä, että  kevät on tärkeää aikaa mehiläispesän kehityksen kannalta.

Pölytys on mehiläisten arvokas palvelu

Maailman mehiläispäivällä halutaan muistuttaa mehiläisten tärkeydestä. Mehiläispölytys on välttämätöntä monien kasvien sadon ja siementen tuotannolle.

Suomalaisista viljelykasveista mehiläispölytyksestä hyötyvät mm. omena, rypsi, pensasmustikka, kumina ja herukat. Lisäksi mehiläispölytykseen voidaan mansikka- ja vadelmaviljelmillä yhdistää biologista harmaahomeen torjuntaa. Samalla se parantaa marjasadon laatua ja säilyvyyttä.

Myös monien luonnonkasvien sato paranee, jos lähistöllä on mehiläispesiä.  
 

Lisätietoja mehiläispölytyksestä ja pölytyspalvelusta:

Eeva-Liisa Korpela, tutkimusasiantuntija, puh: 040 506 3202, eeva-liisa.korpela@hunaja.net

Maailman mehiläispäivän tapahtumat eri puolilla maata


www.polytys.fi