Mehiläisala ei hyväksy sokeriveroa hunajalle

21.9.2012

Suomen Mehiläishoitajain Liiton tiedote 21.9.2012

Sokeriveroa ei tule asettaa hunajalle eikä mehiläisten ruokintasokerille. Toteutuessaan vero aiheuttaisi taantumaa mehiläisalalle ja verotuksesta saatu hyöty jäisi tarhauksesta aiheutunutta pölytyshyötyä pienemmäksi.

Suomessa ollaan valmistelemassa lakialoitetta sokerin ja sokerituotteiden kulutuksen verottamiseksi. Mehiläisalan keskeiset toimijat ovat yksimielisiä siitä, että hunaja ja hunajatuotteet on poistettava sokeriverolistalta.

Vero uhkaa kohdentua mehiläistarhaajaan kahteen kertaan. Lopputuotteen lisäksi sokerivero koskisi myös mehiläisten ruokintaan käytettävään ruokintasokeriin, joka tuleekin jättää veron ulkopuolelle.

 

Hunaja ei ole riski kansanterveydelle

Eduskunta pyrkii sokeriverolla vähentämään sokerin haitallisia terveysvaikutuksia. Hunajaan kohdistuessa vero ei tue tätä tavoitetta. Vaikka hunaja toimii makeutusaineena, ei se ole mehiläisten valmistamana luonnontuotteena rinnastettavissa teolliseen sokeriin. Hunaja sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri, joten se on ruokavaliossa vähäenergisempi vaihtoehto. Hunajalla saadaan sokeria vastaava makeus 40 % pienemmällä energiamäärällä.

Hunajassa on todistettavissa monia positiivisia terveysvaikutuksia. Se sisältää useita hyvinvointia edistäviä ainesosia, kuten vitamiineja ja hivenaineita. Hunajan sisältämä defensin 1-proteiini tekee siitä lisäksi antibakteerisen tuotteen.

 

Verotulot saattaisivat todellisuudessa vähentyä

Hunajan kohdalla sokeriveron tuottoarvio on noin 0,42 miljoonaa €/vuosi. Vero heikentäisi mehiläistarhauksen kannattavuutta, jolloin riskinä on pesämäärän väheneminen Suomessa. Tämä vähentäisi mehiläisten tuottamaa pölytyshyötyä ja siten satojen ja niistä saatavien arvonlisä- ja tuloverojen pienenemistä. Todellisuudessa verotulot saattaisivat siis jopa vähentyä. Mehiläispesien vähetessä 10 % vähenisi hyönteispölytteisen sadon arvo Suomessa noin 6,0 miljoonaa €/vuosi.

 

Vero suosisi ulkomaista hunajaa

Ruokintasokeria ei veroteta muissa EU-maissa. Verotus asettaisikin kotimaisen hunajan kilpailullisesti epäedulliseen asemaan muihin EU-maihin nähden. Vero rikkoisi siis EU:n jäsenvaltioita velvoittavaa syrjimättömyysperiaatetta.

Sokerivero laittaisi myös suurimmat hunajantuottajat eriarvoiseen asemaan pientuottajiin nähden, koska pienimmät toimijat jäisivät veron ulkopuolelle. Vero uhkaa siis haitata merkittävästi ammattimaisen hunajantuotannon kannattavuutta ja aiheuttaisi taantuman jo ennestään haasteelliselle luonnonvara-alalle.

 

Lisätietoja:

Janne Leimi, puheenjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

puh. 050 360 4576

 

Heikki Vartiainen, toiminnanjohtaja, Suomen Mehiläishoitajain Liitto

puh. 044 506 3200

 

www.hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi

Liitteet