Vuoden Luomuyrityksessä mehiläisillä on tärkeä rooli

30.11.2015

Luomuliitto palkitsi Vuoden Luomuyrityksen 10. marraskuuta. Tilaisuudessa oli mukana myös perheen nuorin lapsi. (Kuva: Harri Hakala)
Luomuliitto palkitsi Vuoden Luomuyrityksen 10. marraskuuta. Tilaisuudessa oli mukana myös perheen nuorin lapsi. (Kuva: Harri Hakala)
Mehiläistarhaajan ammattitutkintoa opiskelevat ovat opiskelleet myös Sikiömäen tilalla. Kesällä 2014 harjoiteltiin, miten otetaan kiinni mansikkamaalle lennähtänyt parvi.
Mehiläistarhaajan ammattitutkintoa opiskelevat ovat opiskelleet myös Sikiömäen tilalla. Kesällä 2014 harjoiteltiin, miten otetaan kiinni mansikkamaalle lennähtänyt parvi.

Luomuliitto palkitsi Vuoden Luomuyrityksenä Tero Tolvasen ja Jaana Nikkilän luomutilan, joka tuottaa Rääkkylässä mansikkaa ja herukoita pääosin omista taimista. Tilalla viljellään myös mm. puna-apilaa, rypsiä ja hernettä ja tarhataan mehiläisiä.

Mehiläiset paitsi tuottavat hunajaa, niin työskentelevät myös pölytystehtävissä ja mansikan harmaahomeen torjujina.

”Hunajan tuotantoa on ollut nyt pari vuotta. Se liitettiin luomuvalvontaan tänä keväänä, kertoo Tero Tolvanen. "Harmaahomeen torjuntamenetelmä on lupaava, muttei helppo. Jos lähellä on kukkivaa syysrypsiä tai voikukkaa, se on mehiläisistä paljon houkuttelevampaa."

Aktiiviset luomuyrittäjät ovat kehittäneet jatkuvasti paitsi tilaa ja sen toimintaa, niin myös omaa osaamistaan. Mehiläistarhauksesta päävastuun kantaa Jaana Nikkilä, joka on äskettäin suorittanut mehiläistarhaajan ammattitutkinnon.

Pesämäärä tuplattiin kesän aikana

Pesämäärää on kasvatettu suunnitelmallisesti: tänä syksynä lähti talvehtimaan kaksi kertaa enemmän pesiä kuin mitä keväällä oli. Talvehtivia pesiä on nyt 58. Kesän pesät tuottivat keskimäärin 35 kiloa hunajaa pesää kohti.

Mansikkaa viljellään tilalla neljällä hehtaarilla ja se on pääkasvi, vaikka mustaherukkaa on neljä kertaa suurempi ala. Mansikasta tulee kuitenkin yhteensä parempi tuotto. Yhteensä tilalla on viljelyssä noin 90 hehtaaria.

Tilan tuotteita myydään paitsi suoramyyntinä, niin eri kanavien kautta jatkojalostettavaksi. Marjaa myydään myös esimerkiksi Pakkasmarjalle sekä Suomisen maidolle, joka valmistaa Jymy-jäätelöä. Luomurypsiä myydään esimerkiksi karjatiloille, joiden maitoa hyödynnetään mm. Valion Luomu Gouda -juustoon.

Marraskuussa myönnetyn Vuoden Luomuyrityksen tittelin lisäksi tila sai kesällä Pohjoiskarjalainen marjatila 2015 -tunnustuksen.

Tero Tolvasen ajatuksia luomurypsin viljelystä ja mehiläishoidon yhdistämisestä luomumarjojen tuotantoon pääsee kuuntelemaan myös SML:n Talvipäivillä sunnuntaina 31. tammikuuta.