Suomen Paras Hunaja -kisa 14. marraskuuta – tutustu ohjeisiin

23.9.2015

Suomen Paras Hunaja -kisaan osallistuvat hunajat voi lähettää etukäteen tai tuoda kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsään. Kuvassa vastaanotetaan vuoden 2014 kisahunajia. (Kuva: Mari Kokkonen)
Suomen Paras Hunaja -kisaan osallistuvat hunajat voi lähettää etukäteen tai tuoda kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsään. Kuvassa vastaanotetaan vuoden 2014 kisahunajia. (Kuva: Mari Kokkonen)
Vuonna 2014 parhaan hunajan tittelin sai Raimo Tervolan Oulujokilaakson hunaja. (Kuva: Mari Kokkonen)
Vuonna 2014 parhaan hunajan tittelin sai Raimo Tervolan Oulujokilaakson hunaja. (Kuva: Mari Kokkonen)
Huolehdi, että kisahunajasi on pakattu suorareunaiseen, vakiokokoiseen 500 gramman lasipurkkiin (halkaisija 85 mm).
(Kuva: Mari Kokkonen)
Huolehdi, että kisahunajasi on pakattu suorareunaiseen, vakiokokoiseen 500 gramman lasipurkkiin (halkaisija 85 mm). (Kuva: Mari Kokkonen)

Suomen Paras Hunaja valitaan tuttuun tapaan Sadonkorjuuseminaarin yhteydessä 14. marraskuuta. Sadonkorjuuseminaari järjestetään tänä vuonna Kajaanissa. Lue ohjeet huolella ja osallistu kisaan!

Toimita kilpailuun kaksi kappaletta 500 gramman vetoista lasipurkillista jokaista kilpaan osallistuvaa hunajaasi. Kilpasarjat ovat Juokseva, Kiteytynyt ja Lajihunaja.

Hunaja-asetuksen mukaisesti lajihunajia ovat yksikukkahunajien lisäksi tietyltä maantieteelliseltä alueelta kerätyt hunajat tai tiettyyn vuodenaikaan kerätyt hunajat. Jos Lajihunaja-sarjaan tulee riittävästi osallistujia, niin tämä sarja voidaan jakaa kahteen sarjaan: 1) Yksikukkahunajat ja 2) Maantieteelliset sekä vuodenaikahunajat.

Hunajan on oltava kesän 2015 satoa. Hunajan rakennetta ei saa parantaa lämmittämällä.

Hunajat jaetaan paikan päällä sarjoihin, joten ennalta sitä ei ole pakko osata päättää. Nimeä lajihunaja vastaanottajille eli älä merkitse sitä purkkiin tarralla tms. näkyvällä merkinnällä.

Suomen Paras Hunaja -kilpailuun osallistuminen maksaa 20 euroa/hunajanäyte. Maksu suoritetaan käteisellä. Hunajia vastaanotetaan klo 8.30–9.45 (Kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsä).

Laatutoimikunta arvioi kaikki hunajat

Kisamaksulla pääset osallistumaan Suomen Paras Hunaja 2015 -kilpailuun ja saat hunajastasi myöhemmin kirjallisen arvostelun. Noin puolelle kilpailuun osallistuvista hunajista tehdään laboratoriotutkimus, jonka rahallinen arvo tutkimuksen laajuudesta riippuen on 70–100 euroa.

Suomen Paras Hunaja 2014 -kilpailuun voivat osallistua kaikki täydellisen jäsenmaksun maksaneet. Täydelliseen jäsenmaksuun kuuluu myös pesäkohtainen, pesien todelliseen lukumäärään perustuva menekinedistämismaksu (1,00 euroa/pesä). Maksut tarkastetaan jäsenrekisteristä ennen raadin arvostelua.

Ole tarkkana oikeanlaisen purkin valinnassa

Lasipurkin on oltava läpinäkyvä, pyöreäkylkinen ja tilavuudeltaan 500 grammaa hunajaa vetävä (ks. oheinen kuva). Kirjallisen arvostelun hunajasta saa myös erilaiseen purkkiin pakatusta hunajasta, mutta Suomen Paras Hunaja -kisaa varten purkkien on oltava kaikilla samanlaisia. Kilpailun henkeen kuuluu se, että hunajat eivät ole yhdistettävissä tuottajiin toisistaan poikkeavien purkkien avulla.
Hunajat kilpailevat vastaanottajien antamilla numeroilla, jonka sisältämä tuottajatieto pysyy salassa aina voittajien julkistamiseen asti. Muista säilyttää ja kuljettaa purkit pystyasennossa.
Purkkeja saa mm. mehiläistarvikeliikkeistä.

Aistinvaraiseen arviointiin perehtynyt, 3–4 henkilöstä koostuva raati valitsee loppukilpailuun jokaisesta sarjasta 5–10 parhaaksi katsomaansa hunajaa.

Suomen Parhaan Hunajan valitsee seminaariyleisö, joka arvio loppukilpailuun päässeitä hunajia ja äänestää mielestään parasta hunajaa jokaisesta sarjasta.

Kun tulokset ovat selvillä, niin voittohunajien tuottajat julkistetaan seminaariyleisölle sekä muulle maailmalle.

Etukäteen hunajat voi tuoda tai lähettää SML:n toimistolle noin 1–2 viikkoa aiemmin: Kasarmikatu 26 C 34, 00130 Helsinki. Pakkaa hunajat huolellisesti ja liitä mukaan tieto halutusta kilpailusarjasta sekä omat yhteystietosi. Maksa kilpailumaksu SML:n tilille FI6957215020001455. Hunajien on oltava perillä keskiviikkona 11. marraskuuta.    

Paikallisyhdistysten parhaille oma kisa

Tänä vuonna kisaavat myös paikallisyhdistysten parhaat hunajat. SML:n laatutoimikunta toivoo, että mahdollisimman moni paikallisyhdistys järjestää oman Paras Hunaja -kisan ja toimittaa yhden purkin (500 g lasipakkaus) voittajahunajaa Sadonkorjuuseminaariin.
Paikallisyhdistysten voittajahunajat muodostavat oman sarjansa. Voittaja palkitaan parhaana paikallisyhdistyshunajana. Kisa on yhdistyksille maksuton.
Paikallisyhdistysten hunajakisa toimii myös hyvänä mahdollisuutena perehtyä hunajan käsittelyyn, laatuun ja arviointiin.

Jos hunaja voittaa paikallisyhdistyksen kisan, niin sama hunaja voi osallistua myös Suomen Paras Hunaja -kilpailuun ja paikallisyhdistysten Paras Hunaja -kisaan.


Hunajan arviointiin liittyvää materiaalia on SML:n nettisivuilla.