Hävikkiviikko: Onnistunut pölytys vähentää ruokahävikkiä

8.9.2015

Mehiläispölytys vähentää osaltaan ruokahävikkiä. Mehiläiset valmistavat pölytyksen ohessa myös hunajaa.
Mehiläispölytys vähentää osaltaan ruokahävikkiä. Mehiläiset valmistavat pölytyksen ohessa myös hunajaa.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Mehiläiset ja pölytys ovat tärkeä osa ruoantuotantoa ja ne vähentävät myös konkreettisesti ruokahävikkiä.

Hyönteisten tekemä pölytys lisää esimerkiksi marjojen ja hedelmien satoa, tekee niistä suurempia ja vaikuttavat positiivisesti myös laatuun. Pölytys vähentääkin ruokahävikkiä monella eri tavalla.

  • Tutkijat ovat havainneet, että tasainen ja runsas pölytys vähentää marjojen epämuodostumia, mikä puolestaan parantaa niiden kauppakuntoa ja vähentää siten hävikkiä.
  • Pölytys tekee marjoista suurempia, mikä lisää niiden ostettuvuutta ja vähentää hävikkiä.
  • Marjan säilyvyys paranee pölytyksen myötä. Tämä vähentää hävikkiä. Säilyvyys paranee, koska hyvin pölyttynyt marja on kiinteämpi, eikä siis pilaannu ja vahingoitu niin helposti kuin pehmeä marja.
  • Runsaan pölytyksen on todettu parantavan esimerkiksi mansikan väriä ja lisäävän marjan sokeripitoisuutta. Nämä lisäävät marjojen ostettavuutta.
  • Mehiläisten avulla voidaan torjua marjojen ja hedelmien kasvitauteja mehiläislevitteisen biologisen torjunta-aineen avulla. Tautien väheneminen vähentää hävikkiä ja lisää marjojen ja omenien kauppaikää. Torjunnan ohella mehiläiset hoitavat myös pölytyksen.
  • Mehiläispölytys lisää myös monen muun kasvin kuin marjojen tai hedelmien satoa. Esimerkiksi rypsillä siemenen öljypitoisuus nousee hyvän pölytyksen avulla. Tämä taas lisää sadosta saatavaa öljyn määrää, eli saanti kasvia kohtaan on suurempi.

Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton valtakunnallinen kampanja.

 

Lisätietoja:

Tuula Lehtonen, Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

Mehiläispölytyksestä: www.polytys.fi

Kuluttajaliitto: www.kuluttajaliitto.fi

 

Lähteitä:

Bee polllination improves crop quality, shelf life and commercial value. Klatt et all. 2014. Royal Society Publishing

Managing Bees for Delivering Biological Control Agents and Improved Pollination in Berry and Fruit Cultivation. Hokkanen H et all. 2015