Valmistele karhuaidat kevättä varten jo syksyn hoitotöissä

7.9.2015

Karhuaitojen tolpitusta suositellaan tekemään riskialueilla jo osana syksyn hoitotoimenpiteitä, jos tarhoja ei ole jo aidattu karhujen varalta. Tämä nopeuttaa kevään aitaustöitä ja auttaa suojautumaan karhuilta heti niiden herättyä.

SML suosittelee tolppien asentamista jo syksyllä, koska keväällä maa saattaa olla pitkään roudassa, jolloin aitatolppien iskeminen maahan ei onnistu. Jos asennat tolpat syksyllä, langat voi asentaa tolppiin keväällä.

Karhuaitapaketit kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin. Karhuaitojen tulisi olla kunnossa hyvissä ajoin kevättalvella ennen karhujen heräämistä. Keväällä karhuaidat pitäisi olla toiminnassa Etelä-Suomessa viimeistään 15.3. ja Keski-Suomessa 1.4. Pohjoisessa säiden mukaan pari viikkoa myöhemmin, muistuttaa mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä. Näin vähennetään kevään karhuvahinkoja.

Karhuaitapaketteja saatavilla yli 15 pesän tarhaajille

Karhuvahinkojen estämiseksi on varattu varoja, jotta mehiläistarhaajat saavat karhuaitapaketteja riskialueille. Aitapakettien saatavuutta voi tiedustella niitä toimittavalta Farmcompilta. Aitoja on vielä jäljellä, mutta niitä saavat kuluitta vain yli 15 pesän tarhaajat. Akku ei kuulu pakettiin.

SML muistuttaa tarhaajia myös tekemään yhteistyötä naapuritarhaajien kanssa. Kertokaa toisillenne, jos tiedätte karhuhavaintoja alueella. Tarhaajien kannattaa myös seurata SML:n karhukarttaa sekä Riistahavaintokarttaa  http://riistahavainnot.fi/.

Muistattehan, jos tarhoilta löytyy tuoreita havaintoja karhuista, tulee noudattaa varovaisuutta. Ohjeita suurpetojen kohtaamisesta: http://www.suurpedot.fi/suurpedot-ja-me/kohtaaminen.html

www.farmcomp.fi