Mehiläispesiä rikottiin kivin ja kepein Rajamäellä

4.9.2015

Mehiläistarhaaja Juha Välimäen viisi mehiläispesää joutuivat ilkivallan kohteeksi viime tiistai-iltana Rajamäellä.

"Kolme mehiläisyhteiskuntaa kuoli täysin, koska ne oli hajotettu kokonaan ja emotkin liiskautuneet. Kahdesta muusta saatiin vielä elinkelpoiset", Välimäki kertoo.

"Lisäksi tarhalla oli vaaka punnitsemassa yhden pesän painoa. Vaaka ja virtalähteenä toimivat aurinkopanelit olivat saaneet myös osumaa ja rikkoutuneet", Välimäki sanoo.
"Kaikkea hunajaakaan en ollut vielä kerännyt talteen, joten samalla tuli hunajatappioita."

Ilkivaltaa tehneet olivat raahanneet jonkin matkan päästä päänkokoisia kiviä, jotka hajottivat tehokkaasti styrox-rakenteisia pesiä. Pesiä oli myös heitelty tai tökitty kepeillä. 

Kyseinen mehiläistarha sijaitsee varsin lähellä Juha Välimäen kotia. Hän ilmoitti asiasta poliisille, mutta ilkivallan tekijöistä ei ole tietoa.

Ulkopuolinen ei saa mennä mehiläispesille

"Menetykset tietysti harmittavat, vaikka niihin saa vakuutuksesta korvauksia. Mutta pitäisi olla kaikille selvää, että ulkopuolisten ei kannata häiritä millään tavalla mehiläispesiä. Se voi helposti olla riski myös häiritsijälle itselleen, jos mehiläiset ryhtyvät puolustamaan pesää", Välimäki muistuttaa.

Mehiläispesiin kohdistuva ilkivalta on Suomessa harvinaista. Välimäeltä ei ole aiemmin hajotettu pesiä, mutta toukokuussa häneltä varastettiin pesiä kahdelta eri tarhalta.

Juha Välimäki valittiin SML:n Vuoden 2015 mehiläistarhaajaksi tammikuussa. Hänellä on yli 200 mehiläispesää.

Lisätietoja:

Juha Välimäki, puh. 050-543 0062