Kosteudenpoistaja on kätevä apu linkoomotiloissa

28.8.2015

Kosteudenpoistajia on saatavilla eri malleja.
Kosteudenpoistajia on saatavilla eri malleja.

Sateisen ja kostean kesän vuoksi hunaja on monella tarhaajalla ollut tänä syksynä normaalia kosteampaa. Linkoustiloissa ilmankosteuden saa pysymään matalana koneellisen kosteudenpoistajan eli ilmankuivaimen avulla. Laite olisikin hyödyllinen monelle tarhaajalle.

Pitkän linjan mehiläistarhaajalla Markku Pelkkikankaalla on ollut kosteudenpoistaja käytössä jo 15 vuotta. ”Olen ollut laitteeseen todella tyytyväinen. Pidän sitä oleellisena osana tarhaajan linkoomokalustoa. Tämä on toimiva ja yksinkertainen tapa parantaa hunajan laatua ja vähentää kosteusriskejä”, Pelkkikangas kehuu.

Jos ilman suhteellinen kosteus on alle 60 %, hunajaan ei imeydy merkittävästi kosteutta ilmasta. ”Laitteen ansiosta ilmankosteus on pysynyt koko ajan 50 prosentissa”, Pelkkikangas kertoo.

Pieni laite ei vie paljoa tilaa linkoomosta ja sen voi liittää siten, että kertynyt vesi valuu joko suoraan viemäriin tai kertyy omaan säiliöön. ”Itse kerään veden säiliöön, jotta voin seurata kertymän määrää. Sitä voi tulla yli kaksi litraa päivässä linkoomotiloistani. Parempi vesi viemärissä kuin hunajassa”, Pelkkikangas toteaa osuvasti.

Pelkkikankaan laite poistaa ilmasta kosteuden, mutta laitteita on saatavana myös ilmaa jäähdyttävinä. Erilaisia kosteudenpoistajia onkin myynnissä useilla ominaisuuksilla eri hintaluokissa.

Tänä vuonna SML:n tietoon on tullut runsaasti hunajan kosteusongelmia. Hunajan liiallinen kosteus heikentää  laatua ja nopeuttaa hunajan käymistä. Hunajan paras mahdollinen myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia. Kannattaa aina varmistaa ennen pakkaamista, ettei hunaja ole liian kosteaa.

 

Lisätietoja:

Suomen mehiläishoitajain liitto SML ry

sml@hunaja.net, 010 387 4770

www.mehiläishoitajat.fi