Mehiläisistä toivotaan apua omenan siemenkotamädän torjumiseen

20.8.2015

Mehiläiset saattavat tulevaisuudessa torjua myös omenan tauteja täsmätorjunnalla.
Mehiläiset saattavat tulevaisuudessa torjua myös omenan tauteja täsmätorjunnalla.

Mehiläiset on valjastettu jo mansikan ja vadelman harmaahomeen torjumiseen. Seuraavaksi odotetaan lupaa, että mehiläislevitteinen torjunta-aine sallitaan myös omenan siemenkotamädän torjuntaan.

Verdera Oy on hakenut laajennuslupaa Prestop Mixin käytölle myös omenan siemenkotamädän torjumiseksi mehiläisten avulla. Tällä hetkellä Prestop Mixiä käytetään mehiläislevityksessä mansikan ja omenan harmaahomeen torjumiseksi. Vaikka sama aine on jo käytössä kotimaisilla marjatiloilla, lupa Tukesilta vaaditaan, kun kyseessä on uusi käyttökohde. Verderassa uskotaan, että laajennuslupa myönnetään.

Mehiläislevitteisen torjunta-aineen kohdalla on kyse täsmätorjunnasta, joka perustuu loisimiseen tautisienellä sekä siihen, että torjunta-aineessa elävä hyödyllinen Gliocladium catenulatum -sieni asuttautuu kukkiin, jolloin harmaahometta ja siemenkotamätää aiheuttaville homeille ei jää elintilaa. Torjuntasieni ei haittaa kukan kehittymistä eikä siitä jää jäämiä marjoihin, hedelmiin tai hunajaan.

Torjunta-aineen käyttöä omenan siemenkotamätää (Fusarium avenacum) vastaan on testattu Ahvenanmaalla vuosina 2013-2015, kertoo Marja-Leena Lahdenperä Verderasta. ”Prestop Mixin Gliocladium catenulatum -sieni valtasi kokeissa tehokkaasti tilaa siemenkotamätää aiheuttavalta sieneltä ja homeen määrä vähenikin kukissa merkittävästi.”

Mehiläislevitteisellä torjunta-aineella on monia myönteisiä vaikutuksia. ”Näyttäisi myös siltä, että Prestop Mix tehoaa muihinkin omenan varastotauteihin kuin siemenkotamätään”, Lahdenperä sanoo. 

Mehiläiset levittävät torjunta-aineen täsmällisesti joka kukkaan. ”Ruiskutuksella ei kukkien asutus torjuntamikrobilla ole yhtä tehokasta, sillä ruiskutusten välillä avautuu paljon kukkia, jotka eivät ruiskutuksesta siis saa Gliocladiumia”, kertoo Marja-Leena Lahdenperä.

Muita etuja mehiläisten tekemässä homeentorjunnassa on, että se on turvallista ympäristölle, kuluttajille ja luonnolle ja se sopii sekä luomu- että integroituun tuotantoon. Lisäksi mehiläiset pölyttävät kasveja homeentorjunnan ohessa. Tehokas pölytys ja homeen torjunta lisäävät myös lopputuotteiden säilyvyyttä. ”Mansikoilla kylmäsäilyvyysaika piteni mehiläisten tekemän Prestop Mix –käsittelyn jälkeen.”

Viljelijä voi myös hakea ympäristökorvausta tietyin ehdoin, jos käytössä on mehiläisten tekemä biologinen torjunta.

 

Lisätietoja:

Marja-Leena Lahdenperä, Verdera Oy, puh. 050-330 07 58, mlahdenpera@lallemand.com

Tuula Lehtonen, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi