Ampiaiset hakeutuvat syksyllä ruuantähteiden luokse

10.8.2012

Ampiaiset (Vespidae) ovat teräväpiirteisiä, kapeavyötäröisiä ja karvattomia pistiäisiä.
Ampiaiset (Vespidae) ovat teräväpiirteisiä, kapeavyötäröisiä ja karvattomia pistiäisiä.
Mehiläinen (Apis mellifera) kerää mettä ja siitepölyä kukista, eikä sitä kiinnosta ihmisten ruoka.
Mehiläinen (Apis mellifera) kerää mettä ja siitepölyä kukista, eikä sitä kiinnosta ihmisten ruoka.

Syksyn tullen pesistä pois ajetut ampiaistyöläiset saattavat nälkäisinä hakeutua ihmisten läheisyyteen. Mehiläisiä sen sijaan ei ihmisten ruoka kiinnosta.

Loppukesästä ja alkusyksystä ampiaisia alkaa pörrätä ihmisten ilmoilla runsain määrin. Ampiaisten suuri määrä johtuu siitä, että ampiaiskuningattaret valmistautuvat talvehtimaan ajaen työläiset pois pesistä. Nälkäisinä ja ruuantoivossa ne hakeutuvat ihmisten ruuantähteiden ääreen.

Aikuinen ampiainen syö pesässään ampiaistoukkien tuottamaa sokeripitoista nestettä toukkien syödessä työläisten keräämiä hyönteisiä ja raadonpalasia. Myös ihmisten ruoka houkuttelee ampiaisia, ja etenkin syksyllä pesästään häädetyt ampiaiset lentelevät esimerkiksi torien ympäristössä lihapalan tai mehulasin kimpussa.

Mehiläisiä tai kimalaisia ei ihmisten ravinto kiinnosta. Ne ovat kasvissyöjiä käyttäen ravintonaan kukkien mettä ja siitepölyä.

 

Älä huido ampiaista

Ampiaiset ovat mehiläistä ja kimalaista herkempiä pistämään. Nekään eivät kuitenkaan pistä, jos eivät koe itseään uhatuksi. Jos ampiainen lentelee ympärilläsi, älä huido sitä – se vain suututtaa hyönteistä. Yritä pysyä rauhallisena ja tarvittaessa poistu paikalta.

Koska ampiaisia lentelee syksyn tullen asutuksen ympärillä enemmän kuin kesällä, saattaa vaikuttaa siltä, että ampiaisia on poikkeuksellisen paljon. Normaalia runsaampaa määrää ampiaisia ei ole kuitenkaan tänä vuonna havaittu, vaikkakin alueellisia eroja niiden määrissä saattaa olla.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry. 044 306 3200

Tuula Lehtonen, kuluttajaneuvoja: 040 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi
www.hunaja.net
Blogi: http://hunajalla.blogspot.com

Hunaja Facebookissa: http://www.facebook.com/Hunajanet