Käsittele hunaja oikein laadun takaamiseksi

5.8.2015 klo 16:00

    Ohjeet hunajan hyvään käsittelyyn: mittaa aina hunajan kosteus, käytä vain hunajalle tarkoitettuja kannellisia varastoastioita ja varastoi hunaja viileässä. (Kuva: Mari Kokkonen)
Ohjeet hunajan hyvään käsittelyyn: mittaa aina hunajan kosteus, käytä vain hunajalle tarkoitettuja kannellisia varastoastioita ja varastoi hunaja viileässä. (Kuva: Mari Kokkonen)

Hunajan laadun kannalta hunajan oikeanlainen käsittely, pakkaaminen ja varastointi ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tutustu SML:n ohjeisiin ja tuota laatuhunajaa.

Kuluttajat haluavat ensisijaisesti hienokiteistä hunajaa. Hunaja kiteytyy itsestään harvoin hienokiteiseksi - usein itsekseen kiteytyneestä hunajasta tulee kovaa ja enemmän tai vähemmän karkeakiteistä.

Hunaja kiteytyy hienokiteiseksi, kun se saa kiteytyä viileässä ja siinä on kiteytymisen alkaessa mahdollisimman paljon kidealkioita. Saat hienokiteistä hunajaa tekemällä siemenkidehunajaa ohjeen mukaan.

Liika kosteus heikentää hunajan laatua

Hunajan liiallinen kosteus heikentää  laatua ja nopeuttaa hunajan käymistä. Hunajan paras mahdollinen myyntikosteus on 16,5-17,5 prosenttia. Kannattaa aina varmistaa ennen pakkaamista, ettei hunaja ole liian kosteaa.

Tarkimman kosteuden saa mitattua kosteusmittarilla. Jos käytössäsi ei ole kosteusmittaria, voi tehdä karkean arvion sopivasta linkouskosteudesta yksinkertaisella ravistelutestillä. Hunajakakkua ravistetaan napakalla liikkeellä, ja jos mettä irtoaa, kakkuja ei tule vielä lingota. Kypsästä kakusta ei irtoa hunajaroiskeita. Kaikkia pesän kakkuja ei tarvitse ravistella, vaan riittää yksi kakku/pesä tai tarha. Jos linkoat avonaisista kakuista hunajaa, kannattaa ne sekoittaa peitetyistä kakuista lingottuun kosteuden tasaamiseksi.

Jos hunaja osoittautuu liian kosteaksi, voi sitä vielä kuivattaa ennen linkousta esim. hunajalaatikossa ilmankierron avulla.

Pakkaaminen on osa laatuketjua

Mehiläistarhaaja voi vaikuttaa hunajan laatuun vielä pakkaamisen yhteydessä. Puhdas pakkaustila ja pakkaajan asianmukainen vaatetus varmistavat tuotteen korkean laadun. Hunaja tulisi säilyttää viileässä, noin 14°C lämpötilassa. Liian lämmin varasto voi aiheuttaa hunajan kerrostumisen, ja liian viileässä varastossa hunaja voi härmistyä.

Hunaja on elintarvike ja se pitää säilyttää elintarvikekäyttöön sopivissa astioissa. Parhaita ovat ruostumattomasta teräksestä, lasista ja elintarvikekäyttöön sopivasta muovista valmistetut astiat. Kun hunaja myydään eteenpäin irtohunajana, se kannattaa pakata pakkaamoiden ohjeiden mukaisesti.

 

Tutustu SML:n artikkeleihin siitä, kuinka hunajantuottaja takaa parhaan mahdollisen tuotteen ja pitkään kestävän kauppakunnon.

Tarkista hunajan kosteus

Lämpö vanhentaa hunajaa

Nosta asiakaslaatua: kiteytä hunaja hienokiteiseksi