Paljon mehiläisiä kuoli kasvinsuojeluruiskutusten vuoksi Loimaalla

13.7.2015

Loimaalla on kuollut kolmen eri tarhaajan kenttämehiläisiä yhteensä noin 50 pesästä. Syynä ovat kasvinsuojeluruiskutukset, mutta toistaiseksi ei ole tarkempaa tietoa siitä, minkä aineen käyttö on aiheuttanut mehiläisten kuoleman varsin laajalla alueella.

Ruiskutus tapahtui ilmeisesti lauantaina 4. heinäkuuta iltapäivällä. Tarhaaja Pertti Paunulla kuoli suuri osa noin 40 mehiläispesän kenttämehiläisistä, jotka huolehtivat mm. meden keruusta.

”Olen tapahtuneen jälkeen jutellut myös useamman alueen viljelijän kanssa. Keskustelujen myötä sain tietää syys- ja kevätvehnällä käytettävästä, tähkäsääskeä vastaan tarkoitetusta torjunta-aineesta, joka voisi olla aiheuttanut mehiläisten kuoleman.”

Tapahtuneen tutkinta alussa

Tapahtuman tutkinta on turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kautta ohjattu Varsinais-Suomen ELY-keskukselle, mutta selvitystyö on vielä aivan alussa.

Jos syylliseksi paljastuisi tähkäsääsken torjunta-aine, niin ruiskutukset olisi tehty vastoin annettuja ohjeita: ruiskutukset olisi tehtävä illalla klo 20 ja 24 välillä tyynellä, sateettomalla ja lämpimällä säällä, jolloin tähkäsääsket ovat liikkeellä.

Paunulle näin ison kenttämehiläismäärän menetys on tietysti iso tappio. Pesät eivät kuolleet kokonaan, mutta kun kenttämehiläisiä ei ole, ei ole myöskään mehiläisiä, jotka keräisivät mettä.

”Viikkoa tapahtuneen jälkeen pesissä alkoi taas olla lentäviä mehiäisiä. Mutta kyllähän tämä vaikuttaa hunajasatoon, kun pesän työläisten määrä romahti hunajan keruuaikaan. Eikä tietysti vielä voi tietää sitäkään, onko aineesta jäänyt jäämiä näiden pesien hunajaan.”
 

Vastaavaa pari vuotta aiemmin

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:n mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä painottaa, että syy tapahtuneeseen on selvitettävä.

”Jos käy ilmi, että kyseessä on aine, jota saa ruiskuttaa mehiläisten lentoaikaan, niin totta kai se on erittäin huolestuttavaa. Ylipäätään tapahtuman kulku sekä käytetyt aineet olisi saatava selville, jotta vastaavilta vältytään jatkossa.”

Pari vuotta sitten mehiläisiä kuoli Inkoossa samaan tapaan. Tukesin Eija-Leena Hynninen kertoo, että kyseisen tapahtuman aiheuttanutta ainetta ei saatu selville.
”Mutta totta kai nyt on tärkeää selvittää, mitä on tapahtunut.”

PÄIVITYS:

Tukes kertoi tiedotteessaan 21. heinäkuuta, että kasvinsuojeluaineiden käytön valvonnassa ruiskutukset on tehty asianmukaisesti.  Tukes selvittää laboratoriotutkimuksin, löytyykö mehiläisistä jäämiä kasvinsuojeluaineista.

Lisätietoja

mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä, Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
puh. 040 730 0015