Tuoretta hunajaa voi myös pakastaa - pysyy juoksevana

8.7.2016

Tuore hunaja on juoksevaa. Hunajia löytyy makuun kuin makuun.
Tuore hunaja on juoksevaa. Hunajia löytyy makuun kuin makuun.

Pakastaminen pysäyttää hunajan kiteytymisen ja pidentää säilyvyysaikaa.

Tämän kesän hunajasatoa on jo kerätty joissain tarhoilla. Juuri lingottu hunaja on aina juoksevaa. Juoksevakin hunaja kuitenkin kiteytyy ajan myötä, etenkin jos sen säilyttää viileässä. Kiteytynyt hunaja on laadullisilta yhtä hyvää ja ominaisuuksiltaan samanlaistakuin juokseva hunaja.

Mikäli juokseva hunaja on mieleistäsi, kannattaa pakastaa sitä talven varalle. Pakastaminen pysäyttää kiteytymisprosessin ja hidastaa hunajan vanhenemista. Mikäli hunaja on ollut pakastaessa juoksevaa, se säilyttää tämän ominaisuuden pakastamisen ajan muuttuen sulattaessa jälleen juoksevaksi. Hunaja jatkaa sulattamisen jälkeen kiteytymisprosessia normaalisti.

Jos säilytät hunajaa siten, että se kiteytyy, kiteytyneen hunajan saa takaisin notkeaksi myös lämmittämällä sitä. Lämmittäminen kannattaa tehdä mahdollisimman miedolla lämmöllä, jotta hunajan sisältämät entsyymit ja muut tärkeät aineet eivät tuhoudu. Paras keino on lämmin vesihaude.

Rypälesokeri kiteytyy helposti

Hunajan kiteytyminen tapahtuu pikkuhiljaa kiteiden kasvaessa suuremmiksi. Kiteytyminen johtuu hunajan sisältämästä rypälesokerista. Runsaasti rypälesokeria sisältävä hunaja kiteytyy nopeasti. Hedelmäsokeripitoinen hunaja kiteytyy sen sijaan hitaammin – se voi säilyä juoksevana parhaimmillaan jopa vuosia. Hunajan sokeriominaisuudet riippuvat meden alkuperäkukasta.

Kannattaa kysyä paikalliselta tarhaajalta lisätietoja.

 

www.mehilaishoitajat.fi
www.hunaja.net
Blogi: http://hunajalla.blogspot.com                                                                                       Facebookissa: http://www.facebook.com/Hunajanet