Lukuisat ruokakasvimme tarvitsevat pölyttäjiä

30.6.2015

Onnistunut pölytys varmistaa muhkeat ja laadukkaat mansikat. Mehiläiset voivat myös toimia biologisen harmaahomeen torjunta-aineen kuljettajina mansikka- ja vadelmaviljelmillä.
Onnistunut pölytys varmistaa muhkeat ja laadukkaat mansikat. Mehiläiset voivat myös toimia biologisen harmaahomeen torjunta-aineen kuljettajina mansikka- ja vadelmaviljelmillä.

Monet ruokalautaselta tutut kasvit tarvitsevat pölyttäjiä hyvän sadon ja siementen tuottamista varten. Esimerkiksi mansikka, tomaatti, vadelma, avomaankurkku, kesäkurpitsa ja basilika pitävät pölyttäjistä. Hyönteisistä hyötyviä, suosittuja tuontielintarvikkeita ovat muun muassa avokado, manteli ja kahvi.

Hyönteisillä on ratkaiseva merkitys paitsi luonnon monimuotoisuudelle, niin myös ruokavalikoimaamme. Hyönteisten merkitys eri kasveille vaihtelee paljon.

Jotkut kasvit, kuten mustikka ja puolukka, eivät voi tuottaa satoa lainkaan ilman pölyttäjiä.

Toiset taas tarvitsevat ötököitä siementuotantoon, mutta satoa saadaan ilman hyönteisiä. Näihin kuuluu esimerkiksi sipuli.

Osa kasveista, kuten öljypellava, pärjäisivät ilman pölyttäjiä, mutta onnistunut hyönteispölytys varmistaa runsaan ja laadukkaan sadon.

Hyönteisten merkityksen arviointi eri kasveille on varsin hankalaa esimerkiksi siksi, että tutkimustieto on vielä monien kasvien kohdalla rajallista. Lisäksi myös kasvien lajikekohtaiset erot vaikuttavat siihen, miten merkittäviä hyönteiset ovat niille ja mitkä hyönteiset pölyttävät eri kasveja.

Pölyttäjiä perhosista kukkakärpäsiin

Tiedottaja Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry:stä muistuttaa, että pölyttäjinä toimivat hyvin erilaiset hyönteiset. Vaikka pölytyksestä usein puhutaan mehiläisten työnä, niin erittäin tärkeässä roolissa ovat myös erittäin monet muut lajit.

”Suomen luonnossa pölyttäjinä lentävät esimerkiksi kimalaiset, erakkomehiläiset ja kukkakärpäset sekä lukuisat muut pienet hyönteiset”, Lehtonen kertoo.

”Monet viljelijät varmistavat hyvän sadon ostamalla pölytyspalvelua mehiläistarhaajilta. Mehiläispesistä on hyötyä esimerkiksi omenalle ja rypsille. Mansikka- ja vadelmaviljelmillä mehiläiset paitsi parantavat satoa, niin voivat estää harmaahometta levittämällä tätä tarkoitusta varten kehitettyä biologista torjunta-ainetta. Tämä parantaa myös mansikoiden säilyvyyttä.”

Trendikäs lehtikaalikin hyötyy hyönteisistä

SML on koonnut Polytys.fi -nettisivulle listan elintarvikkeista, jotka hyötyvät hyönteispölytyksestä. Liitto muistuttaa, että kyseinen listaus ei ole täydellinen katsaus hyönteisistä hyötyviin elintarvikkeisiin.

Edellä mainittujen kasvien lisäksi listalta löytyvät mm. porkkana, punajuuri, karviainen, kirsikka, mango, nektariini, vesimeloni, sitruuna, kukkakaali, kurkku, lehtikaali, paprika, parsa, härkäpapu, cashewpähkinä, tattari ja kaakao.

Polytys.fi -sivuilla on myös lisää tietoa pölyttäjien merkityksestä. Lisäksi sivu tarjoaa vinkkejä kotipuutarhan pölyttäjäystävällisiin kasvivalintoihin sekä esimerkiksi hyönteishotellin tekemiseen. Viljelijöille sivusto antaa tietoa esimerkiksi pölytyspalvelusta.


Lisätietoja

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Pölytys ja pölytyksen merkitys: tiedottaja Tuula Lehtonen, 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

Polytys.fi -sivusto: kuluttajaneuvoja Mari Koistinen, 050 382 2428, mari.koistinen@hunaja.net