Huomioi mehiläiset kasvinsuojeluruiskutuksia suunnitellessa

12.6.2015

Kukkivan kasvuston ruiskuttaminen haittaa mehiläisiä.
Kukkivan kasvuston ruiskuttaminen haittaa mehiläisiä.

Suojele mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä tekemällä torjunta-aineruiskutukset silloin, kun kasvit eivät kuki. Kasvinsuojeluaineruiskutukset tulee tehdä huolellisesti ohjeiden mukaan ja aina yöaikaan.

Kukinnan aikaan ja päiväsaikaan tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä. Suomen Mehiläishoitajain liitto (SML ry) muistuttaa, että kasvinsuojeluruiskutukset tulee tehdä aina yöaikaan klo 22-06, kun mehiläiset eivät lennä. Ruiskutuksia ei tule koskaan tehdä kukkivalle kasvustolle, edes rikkakasveille.

Pölyttäjät tulee huomioida kaikissa puutarhakasvien, peltojen sekä erilaisten viheralueiden ruiskutuksissa. Eri kasvinsuojeluaineet voivat paitsi lyhentää pölyttäjien elinikää, myös vaikuttaa mm. mehiläisten suunnistuskykyyn ja muuhun pölytyskäyttäytymiseen.

 Huomioi pakkausselosteen ohjeet

Useiden torjunta-aineiden pakkausselosteissa on annettu tarkat ohjeet riskien vähentämiseksi. Kaikkien käyttäjien tulee noudattaa näitä ohjeita sekä ajoittaa ruiskutus pölyttäjien kannalta edullisimmin, käyttää oikeaa annostelua ja hyvin toimivia ruiskuja.

Ruiskutusten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaajat antavat tarvittaessa lisätietoja mehiläisistä.

Mehiläisten merkitys pölyttäjinä on niin suuri, että niiden suojeleminen kannattaa, vaikka omat viljelykasvit eivät olisikaan hyönteispölytteisiä. Mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on Suomessa yli 60 miljoonaa euroa. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi, rapsi, tattari ja monet kotimaiset marjat.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

 tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.polytys.fi

www.mehilaishoitajat.fi