Pelastuslaitos avuksi vain vakavissa mehiläis- ja ampiaisongelmissa

19.7.2012

Suomen Mehiläishoitajain liittoon on tullut viime viikkoina runsaasti puheluita väärissä ja hankalissa paikoissa olevista mehiläis- ja ampiaispesistä tai -parvista. Mehiläisparvien kiinniottoon on saatavilla apua mehiläistarhaajilta mutta ampiaispesien suhteen he eivät useimmiten voi valitettavasti auttaa.

Myös pelastuslaitokselle soitellaan paljon parvihyönteisiin liittyen. SML kysyi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen päivystävältä palotarkastajalta, kannattaako pelastuslaitokselle soittaa, jos ampiaiset valtaavat väliseinän tai mehiläiset pesiytyvät savupiippuun.

”Jos tilanne ei ole akuutti, meiltä ei pystytä auttamaan. Suosittelenkin kysymään apua ensin paikalliselta VPK:lta (vapaapalokunta), he saattavat auttaa. Avun saanti riippuu kuitenkin VPK:sta ja sen resursseista”, kertoo päivystävä palotarkastaja Liia-Maria Koski.

 

Allergiat vakava asia

Palotarkastaja muistuttaa, että pistiäisallergia tulee aina ottaa vakavasti. ”Eri asia on, jos henkilö on allerginen ja saa piston – silloin tilanne voi olla akuutti. Vakavan allergisen reaktion ollessa kyseessä tulee soittaa 112 -numeroon. Hyönteisparvi aiheuttaa akuutin tilanteen silloin, jos niistä on selkeää häiriötä ja vaaraa ihmisille ja ympäristölle.”

Paikallisten vapaapalokuntien apu häiritsevien hyönteisten suhteen vaihtelee resurssien mukaan. Useimmiten ampiaispesä on pieni ja sen voikin tuhota itse. Jos pesä on sellaisessa paikassa, josta se on pakko hävittää, on se helpointa tehdä illalla lentoajan jälkeen, jolloin kaikki ampiaiset ovat pesässä sisällä. Pesän voi tiputtaa esim. muovipussiin tai pahvilaatikkoon, jonka jälkeen se hävitetään. Kannattaa suojata itsensä hyvin paksujen vaatteiden ja mahdollisesti hyttyshatun avulla, koska luonnollisesti hyönteiset suojelevat pesäänsä.

Lue lisää ampiaisen, kimalaisen ja mehiläisen tunnistuksesta Hunajalla höystettyä -blogista.