Mehiläisiä pesineen varastettiin Nurmijärvellä

2.6.2015

Varastetut pesät olivat vihreitä kevytpesiä. Niissä on Paradise Honey -logo.
Varastetut pesät olivat vihreitä kevytpesiä. Niissä on Paradise Honey -logo.

Rajamäellä asuvalta Juha Välimäeltä varastettiin toukokuun lopulla yhteensä kahdeksan mehiläispesää. Ensin yhdeltä tarhalta oli viety neljä pesää. Pari viikkoa myöhemmin saman tien varrelta noin viiden kilometrin päästä varastettiin neljä pesää lisää.

Juha Välimäellä on tällä hetkellä yli 200 mehiläispesää.  Nyt kokenut ja arvostettu tarhaaja hämmästelee varkauksia.
”Ei tällaista ole koskaan ennen tapahtunut”, Välimäki toteaa. ”Pesät näkyvät tielle, ja jollakin on siis nyt ollut mahdollisuus käydä siellä suunnalla varkaissa kahdesti.”
Mehiläistarhat, joilta pesät varastettiin, sijaitsevat Klaukkala–Loppi -tien varrella noin viiden kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Välimäki ilmoitti varkaudet poliisille, mutta tapauksen selviäminen poliisin voimin on epätodennäköistä.
”On todella harmi, että jotkut hankkivat mehiläispesiä tällä tavalla. Olen valmis myymään jaokkeita edulliseen hintaan heinäkuussa, niin ei tarvitsisi epärehellisin keinoin kenenkään hankkia mehiläispesiä.”
Jaoke on tarhaajien keino lisätä mehiläispesien määrää. Tällöin yksi pesä jaetaan kahdeksi pienemmäksi.
Toukokuussa mehiläiset eivät ole vielä ehtineet kerätä pesiin hunajasatoa. Pesävarkaat siis vievät nimenomaan mehiläiset ja mehiläispesien kaluston, eivät hunajaa.  

Juha Välimäen pesät olivat sanottuja kevytpesiä eli styroksista valmistettuja laatikoita. Paradise Honey -logolla varustetut laatikot olivat väriltään vihreitä. Varkaiden mukaan lähti myös mehiläisten ruokintaan tarkoitettuja, valkoisia laatikkoja.

Mehiläispesävarkaudet harvinaisia

Tarhaajalle pesävarkaus on merkittävä taloudellinen menetys. Yhden mehiläispesän arvo on noin 350 euroa, ja lisäksi tappiota syntyy menetetystä hunajasadosta. Taloudellista menetystä saattaa korvata vakuutus, jos tarhaajalla on esimerkiksi sopiva maatilavakuutus. Juha Välimäellä on tällainen vakuutus.

Mehiläispesävarkauksia tehdään silloin tällöin. Viime keväänä Forssassa vietiin kuusi mehiläispesää.

Mehiläispesien varastaminen vaatii paljon osaamista. Mehiläispesiä on osattava käsitellä oikein. Lisäksi pesien kuljetus vaatii sopivan auton.

Ilman mehiläistarhaajan lupaa mehiläispesiä ei saa milloinkaan mennä koputtelemaan tai muuten tutkailemaan. Ärsytettyinä mehiläiset ovat voivat pistää ja tilanne voi muodostua vaaralliseksi.
 

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry valitsi Juha Välimäen Vuoden 2015 mehiläistarhaajaksi viime tammikuussa.   


Lisätietoja:

Juha Välimäki, puh. 050-5430062


Aikaisempia tiedotteita aiheeseen liittyen:

24.1.2015
Juha Välimäestä vuoden mehiläistarhaaja


9.5.2014
Forssassa varastettiin kuusi mehiläispesää