Mehiläistarhaaja hakee karanneen mehiläisparven turvaan

20.6.2016

Mehiläinen sekoittuu helposti muihin hyönteisiin.
Mehiläinen sekoittuu helposti muihin hyönteisiin.
Mehiläisparvessa on tuhansia mehiläisiä yhdessä kasassa.
Mehiläisparvessa on tuhansia mehiläisiä yhdessä kasassa.

Mehiläisten parveiluaika on meneillään. Parveilu on mehiläisille luontaista käyttäytymistä touko-kesäkuusta heinäkuun loppuun. Jos löydät mehiläisparven, ilmoita siitä parvia kiinniottavalle mehiläistarhaajalle. Varmistathan myös, että kyseessä on varmasti mehiläiset, eikä esimerkiksi ampiaiset.

Parveilu on mehiläisille luontainen tapa lisääntyä. Parveillessa osa yhteiskunnasta tai koko pesällinen lähtee lisätilan hakuun ja uuden yhteiskunnan tekoon

Mehiläisparvi on näyttävä satojen, jopa tuhansien, mehiläisten muodostama pallo. Vaikka iso suriseva mehiläispallo voi vaikuttaa pelottavalta, parveilevat mehiläiset käyttäytyvät yleensä rauhallisesti, koska niillä ei ole omaa pesää puolustettavaan. Mehiläisparvi lennähtää usein möykkynä esimerkiksi puun oksalle, kunnes mehiläiset ovat valinneet uuden pesäpaikan tai tarhaaja hakee parven talteen.

Parven mukana lähtee yleensä puolet pesän mehiläisistä, ja mehiläistarhaajat pyrkivätkin estämään parveilun hoitotoimenpiteillään mm. antamalla mehiläisille lisää tilaa pesälaatikoita lisäämällä.

Mehiläinen sekoitetaan usein ampiaiseen

Jos löydät mehiläisparven, ota yhteyttä mehiläistarhaajaan. Mehiläisparvi on hyvä ottaa talteen, koska mehiläisille ei ole Suomessa luonnostaan riittävästi hyviä pesäpaikkoja. Mehiläiset ovat kotieläimiä, jotka tarvitsevat suojaa ja hoitoa.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto (SML ry) on listannut mehiläisparvia kiinniottavat tarhaajat kartalle. Sieltä avun tarvitsijan on helppo löytää lähin auttava mehiläistarhaaja. Lista ja kartta löytyvät osoitteesta www.mehilaishoitajat.fi/parvien-kiinniottajat/. Jos et löydä listalta apua, voit ottaa yhteyttä SML:n toimistoon.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain liiton toimisto: 010 387 4770

Tuula Lehtonen, Tutkimuskoordinaattori, tiedottaja, puh. 040 506 3202, tuula.lehtonen@hunaja.net

www.mehiläishoitajat.fi

Parvien kiinniottajat kartalla