Mehiläiset tarvitsevat hoitoa ja aikaa – älä ota mehiläispesää hetken mielijohteesta

15.4.2018

Kuva: Anna Autio
Kuva: Anna Autio

Mehiläiset ovat kotieläimiä jotka vaativat säännöllistä hoitoa. Mehiläispesää on suhteellisen helppo hoitaa, mutta mehiläistarhaus vaatii harrastajaltakin perehtymistä ja aikaa. Mehiläispesää ei kannata hankkia hetken mielijohteesta.

Kesän koittaessa moni harkitsee ostavansa mehiläispesän tai pari pihalleen. Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa, että mehiläisiä harkitsevan tulee hankkia tietoa ja kalustoa ennen mehiläisten hankintaa. Hetken mielijohteesta mehiläispesää ei kannata ostaa.

Paras tapa aloittaa mehiläisten hoito on mennä mehiläishoidon peruskurssille. Aiheesta on myös kirjoitettu laadukkaita oppikirjoja, ja apua voi saada kokeneemmilta mehiläistarhaajilta. Mehiläishoitoa ei myöskään heti tarvitse aloittaa itse, vaan voi liittyä esimerkiksi mehiläishoitajien paikallisyhdistykseen ja tutustua toisten tarhaajien avulla mehiläisten maailmaan.

Mehiläinenkin on kotieläin

Vaikka mehiläishoidon voi aloittaa kuka tahansa, tarhaamista ei tule aloittaa liian kevyin perustein: mehiläinen on kotieläin siinä missä lammas tai kana ja vaatii säännöllistä hoitoa.

Mehiläispesällä pitää käydä säännöllisesti tarkistamassa ruokavarat, mehiläisten tilan tarve ja pesän vointi. Tärkeää on lisäksi estää mehiläisten parveilu. Jos mehiläisistä ei pidä hyvää huolta, ne saattavat muuttaa muualle ja aiheuttaa harmia muille ihmisille. Myös mehiläisten terveydentilaa täytyy seurailla.

Loppukesästä hunajan keruuaikaan työn määrä ja varusteiden tarve voi yllättää asiaan perehtymättömän. Taajamatarhauksen yleistyessä tulee kiinnittää lisäksi huomiota mehiläistarhan paikan valintaan ja varautua kuntakohtaisiin ohjeistuksiin ja rajoituksiin tarhan sijoittelussa.

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

sml(at)hunaja.net

010 387 4770

www.polytys.fi, www.mehiläishoitajat.fi