Sateet ja kylmyys uhkaavat viedä puolet hunajasadosta

16.7.2012

Hunajasato on jäämässä puoleen normaalista runsaiden sateiden ja kylmän sään vuoksi. Mikäli sää jatkuu yhtä kylmänä kuin heinäkuun alkupuoliskolla, seuraavana kahtena viikkona eli pääsatokautena ei kerry lainkaan hunajasatoa. Vaikka sää lämpenisi, hunajantuotanto ei ehdi enää nousta normaalille tasolle.

MTT:n vaakapesistä mitattu hunajasato oli heinäkuun ensimmäisellä viikolla noin puolet normaalista satokauden kokonaismäärästä. Viime viikolla alkaneet sateet ja kylmyys ovat estäneet mehiläisten medenkeruuta. Hunajasadon kehitys koko maassa on viimeisen viikon sisällä pysähtynyt ja joidenkin pesien paino on jo alkanut laskea mehiläisten syödessä keräämiänsä hunajavarastoja. Mehiläiset syövät hunajaa ensin avoimista kennoista, mutta mm. Keski- ja Itä-Suomessa mehiläiset ovat alkaneet avata myös suljettuja hunajakennostoja.

Lopullista hunajasadon määrää ei pystytä vielä ennustamaan. Hunajasadon lisääntyminen nykyisestä vaatisi kuitenkin paljon poutaisempaa säätä: mehiläiset eivät tuota hunajaa alle +18 °C:ssa ja kunnolla hunajantuotanto pääsee vauhtiin vasta + 20 °C:ssa. Myös mesikasvien riittävä medentuotanto vaatisi lisää lämpöä, mutta sääennusteet uhkaavat pitkällä epävakaisella jaksolla. Tällä hetkellä kukkivat mehiläiselle tärkeät mesikasvit horsma ja rypsi. Vadelman kukinta on jo loppunut.

Hunajasatoa ennustetaan MTT:n ja SML:n yhteistyössä ylläpitämän vaakapesäverkoston perusteella. Vaakapesät kattavat alueellisesti lähes koko Suomen alueen ja seurannassa olevien pesien perusteella on tehty laskennallinen arvio hunajasadon kertymästä valtakunnallisesti. Reaaliaikaista vaakapesien painon kehitystä ja hunajasatoennustetta voi seurata MTT:n sivuilta (www.mtt.fi/mehilaiset).

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry.

Puheenjohtaja Janne Leimi, 050-3604576

Mehiläishoidon neuvoja Ari Seppälä, 040-7300015