Säilö marjat hunajan kera!

5.7.2016


Kotimaisen mansikan säilöntäaika on nyt käynnissä. Hunaja soveltuu erinomaisesti mansikan ja muiden marjojen säilömiseen, myös pakastamiseen. Hunajalla säilötyt marjat säilyttävät erinomaisesti värin ja aromin. Hunajalla voit myös pehmentää kirpeiden marjojen makua.

Hilloja tehdessä kannattaa muistaa, että hunaja voi vaahdota keitettäessä, joten kannattaa käyttää suurta kattilaa. Hunaja myös maistuu makeammalta kuin sokeri ja sitä kannattaa käyttää hieman sokeria vähemmän. Kun muista seuraavat ohjeet, niin onnistut hunajan kanssa keittiössä:

  • Hunajaa voi käyttää kaikkeen makeuttamiseen. Se sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri.
  • 1 dl hunajaa painaa n. 140 grammaa.
  • Hunajan ja sokerin suhde on 3 sokeria = 2 hunajaa.
  • Kiteytynyt hunaja saa juoksevan muotonsa takaisin pienellä sulatuksella esim. vesihauteessa tai muulla tavoin lämmittämällä.

 

Mansikkahillo hunajalla

 

1 kg mansikoita

4-5 dl hunajaa

  1. Laita puhdistetut mansikat kattilaan. Kaada niiden päälle hunajaa ja anna mehustua 3-4 tuntia.
  2. Kuumenna seos hiljalleen kiehuvaksi varovasti sekoittaen. Keitä 10–15 minuuttia.
  3. Kuori vaahto pois. Purkita hillo heti kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin säilöntäpurkkeihin.

 

Hunajalla makeutetut pakastemansikat

 

1 kg mansikoita

notkeaa hunajaa

  1. Pilko mansikat viipaleiksi.
  2. Lado marjat pakasterasioihin vuoroin juoksevan hunajan kanssa ja pakasta. Hunaja säilyy hyvin pakastettuna. Voi käyttää kuten sokerin kanssa säilöttyjä mansikoita.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen

Tutkimuskoordinaattori, tiedottaja

+358 40 506 3202 tai tuula.lehtonen@hunaja.net

www.hunaja.net