Mehiläistarhauksen kannattavuus muuta maataloutta parempaa mutta silti vaatimatonta

27.4.2015

Mehiläistarhauksen kannattavuutta on arvioitu nyt ensimmäistä kertaa Luonnonvarakeskuksen laskentatoimessa. Tarhauksen kannattavuus on vaatimatonta ja tukien osuus tuloista on vähäistä.

Mehiläishoidon ensimmäisen viralliset Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemät kannattavuuslaskemat ovat valmistuneet. Laskelmien perusteella mehiläishoidon kannattavuus oli seurantavuonna 2013 hivenen muuta maataloutta parempaa, mutta silti vaatimatonta, Lukesta arvioidaan.

Mehiläistarhauksen kannattavuuskerroin oli 0,44 ja yrittäjätulo jäi 4 800 euroon vuodessa. Kaikkien Suomen maatilojen kannattavuuskerroin oli samaan aikaan 0,41.

Tulot tulevat hunajamyynnistä

Vuonna 2013 mehiläistarhauksessa kokonaistuotto oli 27 200 euroa. Tästä hunajanmyynnin osuus oli 84 prosenttia. Muita tuloja tarhaajat saavat mm. hunajan linkouspalvelusta ja mehiläisten myynnistä.

Kuusi prosenttia mehiläistarhaajien tuloista tulee pesäkohtaisesta tuesta, jota voivat hakea yli 15 pesän tarhaajat. Tuen osuus on mehiläistarhauksessa muuhun maatalouteen verrattuna hyvin pientä.

Mehiläistarhauksen tuotantokustannukset olivat 33 600 euroa. Suurimmat kustannuserät kertyvät aine- ja tarvikeostoista.

Kannattavuusseuranta jatkuu

Mehiläishoidon kannattavuuskirjanpito aloitettiin vuonna 2013.

”Mehiläistalouden liittäminen kannattavuuskirjanpidon järjestelmiin toteutettiin Luken ja Suomen Mehiläishoitajain Liiton (SML) yhteistyönä. Kannattavuuskirjanpitoon liittyi 12 mehiläistarhaajaa, joilla oli keskimäärin 90 mehiläispesää”, kertoo laskentatoimen päällikkö Arto Latukka Lukesta.

Seuraavaksi etsitään mukaan uusia tarhaajia ja jatketaan jo mukanaolevien kannattavuuden seuraamista.

 

Mehiläistalouden kannattavuustulokset vuodelta 2013 ovat nähtävissä Luken Taloustohtori-sivustolla.

 

Lisätietoja:

Laskentatoimen päällikkö Arto Latukka, Luke, Puh. 029 532 6308, arto.latukka@luke.fi

Tutkija Marja Vilja, Luke, Puh 029 532 6637, marja.vilja@luke.fi

Toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen, SML ry, Puh. 044 506 3200, heikki.vartiainen@hunaja.net