Kilistellään keväälle hunajasimalla

20.4.2015

Merja-Riitta Laurila valmistaa omasta hunajastaan Mesijuomaa myös myyntiin.
Merja-Riitta Laurila valmistaa omasta hunajastaan Mesijuomaa myös myyntiin.

Raikas hunajasima sopii paitsi vappuun, niin myös muihin kevään ja kesän juhliin. Pikasiman  valmistus kotona on varsin helppoa, mutta maistuvaa, kotimaisesta hunajasta valmistettua juomaa voi myös ostaa niin alkoholittomana kuin alkoholillisena.

Mehiläistarhaaja Merja-Riitta Laurila valmistaa Mesijuomaa reseptillä, joka on peräisin vuonna 1849 julkaistusta kokkikirjasta.  Hunaja on perinteisin siman makeuttaja, sillä hunajaa on tuotettu Euroopassa kauan, mutta sokeri oli pitkään harvinaista.

”Periaatteessa resepti on yksinkertainen. Aineosia ovat vesi, hunaja eli mesi, humala, käytös eli hiiva, sitruunankuoret ja rusinat. Mutta koska tämä ei ole pikasimaa, niin valmistus vie kokonaisuudessaan kuutisen viikkoa. Taustalla on monta työvaihetta, kunnes sima on valmiina pullossa”, Laurila kertoo.

Laurilan Mesijuoma on raikas ja herkullinen juoma, joka sopii esimerkiksi alkumaljaksi.
”Tässä on hunajan ja humalan liitto: humala taittaa hunajan makeutta”, Laurila kertoo. ”Minulla siman valmistus alkoi oikeastaan siitä, että kaipasin vaihtoehtoa juhlaviin, alkoholittomiin juomiin.”

Tällä hetkellä Mesijuomaa saa esimerkiksi muutamista pienmyymälöistä Helsingistä. Lisäksi Laurila valmistaa simaa isompia eriä tilausten mukaan.

Pienpanimot tuottavat alkoholillista simaa

Laurilan Mesijuoma on alkoholitonta, mutta vanhastaan sima on ollut alkoholijuoma. Nyt Suomessa on pienpanimo, Simapaja oy, joka on erikoistunut alkoholilliseen hunajasimaan. Myös muutamat muut pienpanimot valmistavat toisinaan simaa.

Simapajalla on toistaiseksi Alkon tilausvalikoimissa kaksi eri tuotetta: makea Innkeeper's Daughter ja kuiva Wandering Minstrel. Molemmissa käytetään lähihunajaa.

”Suomalaisen hunajan maku ja laatu ovat aivan toista luokkaa kuin ulkomaalaisten, halpojen hunajien.
Siksi niistä syntyy myös parempaa simaa”, Simapajan tuotantopäällikkö Mats Bergström sanoo.

Tee itse hunajasimaa

Hunajasimaa voi valmistaa myös itse. Alkoholittomaan simaan kannattaa valita varsin mieto hunaja, jollaisia ovat useimmat kotimaiset hunajat.  Halutessasi voit kokeilla myös sitä, että vaihdat tavallisesta vappusimareseptistä osan sokereista hunajaksi. Muista silloin, että koska hunaja aistitaan sokeria makeammaksi, niin hunajaa riittää vähemmän: 3 sokeria = 2 hunajaa.

4 litraa vettä
450 g kotimaista hunajaa
2 sitruunaa
ripaus hiivaa
(rusinoita)

Kiehauta osa vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl. Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja halutessasi muutama rusina.
Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
Huom! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja nauti noin viikon kuluessa.