Mehiläistarhojen karhuvahingot alkaneet – seuraa vahinkoja kartalta

15.4.2015

Karhu tuhosi mehiläispesiä Asikkalassa aivan pihapiiristä 13.4.2015. Kuva: Erika Ruhberg
Karhu tuhosi mehiläispesiä Asikkalassa aivan pihapiiristä 13.4.2015. Kuva: Erika Ruhberg

Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat alkaneet tämän vuoden osalta. Ensimmäiset SML:n tietoon tulleet karhutuhot sattuivat Kontiolahdella maalis-huhtikuun vaihteessa. Lisäksi karhu on mellastanut tällä viikolla mehiläistarhoilla ainakin Vääksyssä.

Jotta vahingot saataisi minimoitua, karhuaidat tulee laittaa mahdollisimman pian kuntoon. Ensimmäisenä kannattaa suojata ne tarhat, joissa vahinkoja on ollut aiemmin. Kannattaa myös muistaa, että karhuvahingot voivat alkaa, vaikka maassa olisi vielä lunta osassa maata.

SML muistuttaa tarhaajia myös tekemään yhteistyötä naapuritarhaajien kanssa: Kertokaa toisillenne, jos tiedätte karhuhavaintoja alueellanne.

Vahingot jatkossa kartalla

Jotta karhuhavaintojen seuraaminen helpottuisi, SML pitää jatkossa ajantasaista karhukarttaa tapahtuneista karhuvahingoista. Pyydämme ilmoittamaan SML:lle kaikista mehiläispesien karhuvahingoista mahdollisimman pian. Helpointa ilmoittaminen on netin kautta vahinkoilmoituslomakkeella tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä SML:n toimistoon (sml@hunaja.net tai puh. 010 387 4770).

 

Karhukartta ja lisätietoja karhuista ja karhuvahingoilta suojautumiselta:

http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/karhut/