Kukkivia kasveja ei tule ruiskuttaa

28.6.2012

Pellot tulisi ruiskuttaa esim. yöaikaan, jolloin mehiläiset eivät vieraile kukilla.
Pellot tulisi ruiskuttaa esim. yöaikaan, jolloin mehiläiset eivät vieraile kukilla.

Kukkivia viljely- ja rikkakasveja ei saa ruiskuttaa, koska se voi vahingoittaa pölyttäjiä. Loppuja kesän ruiskutuksia tehdessä tulee aina noudattaa ko. aineelle annettuja ohjeita.

Kukinnan aikana tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita tärkeitä pölyttäjiä. Suomen Mehiläishoitajain liitto muistuttaakin, että kasvinsuojeluruiskutukset tehtäisiin esim. yöaikaan, kun viljely- ja rikkakasvit eivät kuki.

Kasvinsuojeluaineet voivat paitsi lyhentää mehiläisten elinikää, myös vaikuttaa mm. mehiläisten suunnistuskykyyn ja muuhun pölytyskäyttäytymiseen.

 

Viljelijä, lue pakkausseloste

Useiden torjunta-aineiden käyttöä on rajoitettu pölyttäjien vuoksi. Pakkausselosteissa on annettu ohjeita ruiskutusajankohdista ja vaikutuksista pölyttäjiin. Viljelijöiden tuleekin noudattaa näitä ohjeita.

Viljelysten läheisyydessä sijaitsevien mehiläistarhojen hoitajalle on hyvä tiedottaa ruiskutustoimenpiteistä ajoissa. Tarhaaja voi tarvittaessa sulkea pesien lentoaukot, jolloin mehiläiset eivät lennä alueelle ruiskutusaikana.

Pölyttäjien hyvinvointi on arvokasta suomalaiselle maataloudelle. Pelkästään mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on kaupallisessa sadontuotannossa yli 18 miljoonaa euroa. Arvo kotipuutarhoille on tätäkin suurempi. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat mm. omena, rypsi ja monet marjat.

 

Lisätietoja:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Tuula Lehtonen, toimittaja ja kuluttajaneuvoja

040 506 3202

tuula.lehtonen@hunaja.net

www.hunaja.net

www.mehilaishoitajat.fi